Deși cărțile sunt cele mai la îndemână bilete de călătorie, este fascinant când ai ocazia să vezi cu ochii tăi locuri încărcate de istorie unde s-au dus bătălii celebre, să vizitezi muzee în care sunt tablouri renumite pe care le-ai văzut doar în albume de artă sau să te relaxezi într-un peisaj de basm. Având ca pasiune comună călătoriile, trei prieteni s-au gândit să-și transforme hobby-ul în afacere. Și așa a luat ființă agenția lor de turism.
Entuziasmul începutului și bucuria de a vinde vacanțe în locuri deosebite pentru clienți, le-a adus multe satisfacții. Însă nu tot ce începe bine, se termină bine! La un moment dat, doi dintre asociați au decis să părăsească firma și să continue fiecare pe cont propriu. În acel moment au apărut problemele: ce trebuiau să facă din punct de vedere legal pentru a ieși din firmă, ce drepturi și obligații aveau, ce acte trebuiau făcute, cum se întomesc actele, unde se depun etc.?
Ce înseamnă cesiunea de părți sociale?
Operațiunea prin care un asociat poate ieși din firmă sau poate deveni asociat se numește cesiune de părți sociale. Prin această operațiune juridică se tranzacționează părțile sociale dintr-o firmă fie între asociați, fie între asociați și terți prin intermediul contractului de cesiune de părți sociale.
Prin semnarea contractului de cesiune de părți sociale cel care cedează toate părțile sale sociale (numit cedent) iese din firmă și își pierde calitatea de asociat în respectiva societate, iar cel care le preia (cesionarul) dobândește/păstrează calitatea de asociat continuând activitatea firmei.
Ce condiții trebuie să îndeplinească contractul de cesiune?
Rețineți că prin semnarea contractului de cesiune, efectele juridice ale acestuia se produc doar între semnatarii lui (între cedent și cesionar). Contractul de cesiune de părți sociale trebuie să fie înregistrat la Registrul Comerțului pentru a fi opozabil terților străini de contract care în acest mod pot lua la cunoștință de schimbările din acea firmă. Doar de la data admiterii de către cei de la Registrul Comerțului a cererii de cesiune, aceasta produce efecte față de terți.
După înregistrarea cesiunii la Registrul Comerțului și efectuarea tuturor operațiunilor privind acest aspect, cesionarul (cel care a primit părțile sociale) preia societatea în stadiul în care este și răspunde pentru faptele viitoare. Dacă cesionarul este asociat nou în firmă nu poate răspunde pentru fapte anterioare cesiunii, chiar dacă s-ar fi menționat acest lucru în contractul de cesiune.
Este ilegal să se menționeze în contractul de cesiune de părți sociale că noul asociat va răspunde pentru faptele ilicite ale vechiului asociat (ale cedentului, cel care iese din firmă), deoarece răspunderea penală este personală și nu poate răspunde o altă persoană pentru faptele altcuiva.
În schimb, în contractul de cesiune se poate prevedea ca cesionarul să preia anumite datorii ale societății, obligându-se să le achite, în acest mod cedentul nu mai are obligația achitării lor.
În contractul de cesiune de părți sociale trebuie să se specifice valoarea la care se tranzacționează părțile sociale, care poate fi valoarea nominală (cea prevăzută în actul constitutiv) sau o valoare mai mare. Dacă este o valoare mai mare decât cea stabilită inițial, asociatul care își înstrăinează părțile sociale (cedentul) va trebui să achite un impozit la stat de 16% calculat la diferența dintre valoarea tranzacționării și valoarea nominală. Câștigul realizat de cedent se calculează la data încheierii tranzacției pe baza contractului de cesiune de părți sociale.
Ce acte sunt necesare pentru înregistrarea cesiunii la Registrul Comerțului?
Cesiune internă. Este cazul în care un asociat părăsește firma și nu mai este cooptat un alt asociat. Actele care se depun la Registrul Comețului sunt:
– hotărârea AGA prin care asociații decid cesiunea părților sociale;
– contractul de cesiune a părților sociale;
– actul constitutiv actualizat (în care se trec modificările decise de asociați prin AGA)
Cesiune externă. Este cazul în care firma decide cooptarea unui nou asociat și atunci înregistrarea cesiunii părților sociale la Registrul Comerțului presupune două etape. Rețineți că dacă în firmă sunt cooptați asociați noi, atunci decizia de cesionare a părților sociale către aceștia trebuie să fie aprobată de asociații ce reprezintă cel puțin 3/4 din capitalul social. În 15 zile de la data adoptării hotărârii AGA aceasta trebuie depusă la Registrul Comerțului. Cei de la Registrul Comerțului trimit această hotărâre la ANAF pentru a verifica dacă firma are datorii.
În prima etapă se depune hotărârea AGA prin care asociații decid cesiunea părților sociale și cooptarea unui nou asociat. Această hotărâre se publică în Monitorul Oficial. Timp de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial orice persoană interesată poate face opoziție la respectiva cesiune.
A doua etapă. Dacă după cele 30 zile nu a făcut nimeni opoziție, se poate continua procedura de înregistrare a cesiunii. În acest sens, se depune monitorul oficial în care a fost publicată hotărârea AGA, actul constitutiv actualizat (în care se trec modificările decise de asociați prin AGA), declarația noului asociat că îndeplinește condițiile pentru a fi asociat în acea firmă, iar dacă este și administrator va trebui să depună declarația notarială cu specimenul de semnătură.
Dacă creditorii sau alte persoane interesate fac opoziție și consideră că prin cesiune le sunt fraudate interesele, atunci cesiunea se va putea face doar de la data comunicării de către instanță a hotărârii de respingere a acestei opoziții. În cazul în care se consideră că opoziția făcută este întemeiată, cesiunea nu se mai face.
Regula este că dacă în firmă sunt cooptați unul sau mai mulți asociați noi, cesiunea părților sociale se face în două etape fiind numită cesiune externă. Dacă din firmă iese unul sau mai mulți asociați și rămâne cel puțin unul dintre asociații inițiali, cesiunea se face într-o singură etapă fiind o cesiune internă.
În legea societăților comerciale se prevede că plata dividendelor după transmiterea părților sociale se cuvine cesionarului, însă părțile pot să stabilească alt mod de plată.
Ce se va întâmpla cu firma de turism?
Firma de turism a celor trei prieteni se încadrează în cazul de cesiune internă, astfel încât cesionarea a fost făcută într-o singură etapă, urmând să își continue activitatea ca și societate comercială cu un asociat unic.
Societatea își va continua drumul oferind cele mai bune oferte de vacanță clienților săi, chiar dacă puțini i-au mai dat o șansă după plecarea celor doi asociați. Până la urmă în viață este important să îți urmezi visul, chiar dacă în această călătorie nu te însoțesc până la capăt toți cei care au avut la un moment dat același ideal ca și tine.
În viață fiecare reușită începe cu decizia de a încerca!