Număr provizoriu expirat? Poți să faci închisoare!


provizorii

Înainte de 1989 toți românii visau să urce la bordul unei Dacii și să străbată drumurile țării. Cu bune și cu rele, „bătrâna doamnă” despre care ne amintim cu melancolie, a fost „prima iubire” pentru mulți români care așteptau și 5 ani ca să le vină rândul să o cumpere. Mulți povesteau ce emoții au trăit în ziua în care s-au dus să-și ridice mașina, fiindcă le venise rândul după atâta amar de vreme de așteptare.

Era un vis ce devenea realitate pentru mulți care nu avuseseră până atunci propriul autoturism. Desigur, atunci existau week-end-uri în care puteau circula mașinile cu număr par, iar în altele cele cu număr impar, dar acest lucru nu părea să-i deranjeze foarte tare pe români. Câți nu își amintesc cu nostalgie de acele vremuri în care petreceau duminicile șurubărind la Dacie, schimbându-i uleiul, planetarele sau bujiile ? Mașina devenea membru al familiei fiind botezată cu drag de proprietarii ei!

După 1989 avalanșa de mașini care mai de care având mulți cai putere, a umplut drumurile din România. Am văzut că mulți români se laudă cu forța cailor putere ce se ascund sub capota mașinilor pe care le conduc, sfidând chiar regulile de circulație și mergând pe străzi cu viteze amețitoare!

Ți-ai luat o mașină, are număr provizoriu și conform legii poți circula liniștit până îți expiră valabilitatea acelor plăcuțe de înmatriculare. Dar ce te faci când fascinat de „mândra ta pe patru roți” cu care vrei să impresionezi traficul, uiți că numerele provizorii au expirat și continui să circuli liniștit? Crezi că nu poți păți nimic, că doar nu ai furat mașina, este a ta, doar ai uitat un mic detaliu: că autorizația provizorie de circulație a expirat!

Având în vedere practica neunitară a instanțelor de judecată în această situație, Înalta Curte de Casație și Justiție a clarificat  ce sancțiune ți se aplică pentru neglijența ta.

 

Care erau opiniile instanțelor de judecată înainte de admiterea recursului în interesul legii în ianuarie 2013?

În prima abordare, unele instanţe au apreciat că fapta de a conduce pe drumurile publice un autoturism neînmatriculat, având plăcuțe cu numere provizorii de circulație a căror valabilitate era expirată, constituie atât infracțiunea prevăzută de art. 85 alin. (1), cât și cea de la  art. 85 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002.

Astfel, art 85 alin 1 prevede că “Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani”,  iar art 85 alin.2 prevede că “Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.”

Conform acestei păreri, s-a considerat că un număr provizoriu de circulație expirat poate induce în eroare organele de poliție aflate în exercițiul supravegherii traficului rutier. Astfel, numărul de înmatriculare indiferent că este permanent sau provizoriu identifică acel autoturism, lucru util pentru a putea stabili autorii unor infracțiuni sau abateri rutiere. În cazul în care acel număr de pe mașină nu corespunde cu realitatea, acest lucru împiedică aplicarea corectă a legii.

În a doua abordare, alte instanțe au reținut numai infracțiunea prevazută de art. 85 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, republicată. Aceste instanțe au considerat că infracțiunea prevăzută de art. 85 alin. (2) (adică faptul de a conduce pe drumurile publice un autovehicul cu număr de înmatriculare fals) se referă la o altă situație decât expirarea termenului de valabilitate a numerelor provizorii.

În această opinie, dacă autorizația de circulație provizorie și-a încetat valabilitatea, nu ne aflăm în fața unei falsificări a numărului de înmatriculare.

 

Ce a decis Înalta Curte de Casație și Justiție?

Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pe care sunt aplicate plăcuțe cu numărul provizoriu de circulație expirat, iar autorizația de circulație provizorie și-a încetat valabilitatea, întrunește numai elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute în art. 85 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, adică se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani.

Cunoscând aceste lucruri, cred că ar fi bine să nu încercați să verificați  pe propria piele că instanțele de judecată sunt obligate să își însușească punctul de vedere al Înaltei Curți de Casație și Justitiție urmând să aplice pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 3 ani, dacă circulați cu autorizația provizorie de circulație expirată!