Începând cu 15 februarie şoferii datornici se pot aştepta oricând să fie traşi pe dreapta de către organele de poliţie rutieră care, în virtutea noilor reglementări ale procedurii civile, vor dispune primele măsuri cu privire la sechestrarea autovehicului. Aşa că fiţi cu ochii în patru, dragi şoferi care vă simţiţi vizaţi! În curând, poliţistul de la rutieră poate juca cu brio rolul unui ″mic executor″.
În temeiul noilor dispoziţiile ale Codului de Procedură Civilă, art. 739 reglementează, în premieră absolută pentru legislaţia noastră, situaţia sechestrării unor bunuri mobile aparte şi, anume, sechestrarea autovehiculelor.
Deşi, acest fapt era posibil, din punct de vedere procedural, şi sub imperiul vechii legislaţii, creditorii se confruntau cu numeroase dificulţăţi până în momentul în care îşi puteau valorifica creanţa. Procesul era unul sinuos şi îndelungat, până se vedeau în posesia banilor obţinuţi din vânzarea autovehiculului urmărit.
Elementul de noutate este prevăzut chiar în alin. (3) al acestui articol inedit pentru conducătorii auto, care dispune că: ″organul de poliţie rutieră va putea opri în trafic autovehiculul sechestrat şi va proceda la ridicarea certificatului de înmatriculare, a cărţii de identitate, punând în vedere conducătorului autovehiculului că bunul este sechestrat şi să se prezinte într-un termen rezonabil la executorul judecătoresc.″
Colaborarea între organele de poliţie rutieră şi executorul judecătoresc
Noua procedură civilă trasează noi responsabilităţi în sarcina poliţiştilor, care mai nou, au de a anunţa, de îndată, executorul judecătoresc responsabil cu sechestrarea acestui bun. În continuare, tot în cadrul aceluiaşi alineat, se prevede că ″această operaţiune va fi consemnată de către organul de poliţie într-un proces-verbal, în care se va face şi o descriere sumară a autovehiculului sechestrat, o copie a acestuia fiind remisă conducătorului autovehiculului.″
Efectul măsurii va consta în creşterea ofertei de maşini executate silit. Sfera executării silite, odată extinsă asupra autovehiculelor, permite, aşa cum era de aşteptat, ca conducătorii auto să fie opriţi de poliţişti chiar în trafic, născând în sarcina acestora prerogativa de a aplica măsurile dispuse de executorul judecătoresc. Automat, acest demers va determina o creştere a maşinilor recuperate în urma sechestrului pus pe bunurile mobile ale debitorului, operaţiune care va fi vizibil accelerată graţie noilor prevederi legislative.
În trecut creditorii apelau la detectivi particulari pentru găsirea maşinilor
Pentru a-şi satisface creanţele, creditorii erau nevoiţi să scoată bani în plus din buzunar pentru a plăti serviciile unui detectiv particular, însărcinat cu depistarea maşinii respective. De multe ori, acest proces era mult prea costisitor şi anevoios, fapt ce atrăgea pierderi şi mai mari pentru creditor. Recuperate cu mare întârziere, maşinile nu puteau fi scoase la vânzare într-un timp rezonabil.
Din fericire, dispoziţiile Noului Cod vor schimba radical aceste măsuri procedurale ineficiente până acum, permiţând o mai bună colaborare între organele de executare silită şi organele de poliţie rutieră în îndeplinirea acestui tip special de sechestru.