Fără comisioane pentru lucrul în străinătate


images57Directorul EURES pentru România, Camelia Mihalcea, a declarat la un simpozion privind migraţia forţei de muncă că Ministerul Muncii face demersurile necesare pentru ca agenţii privaţi de mediere să nu mai poată percepe românilor comisioane pentru lucrul în străinătate, punând astfel de acord legislaţia naţională cu cea europeană.
În România, funcţionează Legea 156/2000 privind protecţia cetăţenilor români care lucrează în străinătate, care permite agenţilor privaţi de mediere a forţei de muncă să perceapă comisioane de la persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. În majoritatea statelor membre UE este interzisă perceperea oricărei forme de comision de plată de la căutătorul de loc de muncă, respectiv de la şomer.
Această “portiţă legislativă” a fost folosită de unii agenţi privaţi, iar mulţi români au avut de suferit.
Camelia Mihalcea a precizat că la Ministerul Muncii a fost iniţiat un proces de modificare a Legii 156/200 în scopul armonizării acesteia cu prevederile europene.
În cadrul simpozionului, europarlamentarul Renate Weber a considerat că este inadmisibil să avem un cadru legal care să permită asemenea comportamente.
Este obligaţia Guvernului român şi a Parlamentului român să rezolve această problemă, a spus europarlamentarul Renate Weber.