Ajutorul public judiciar


 M-am mutat de curând în bloc, astfel încât nu prea am avut timp să cunosc vecinii și nici ei pe mine. Înainte de sărbători mă întorceam acasă și la intrare mai-mai să mă lovesc de o doamnă care ieșea să-și plimbe patrupedul. A intrat în vorbă cu mine, m-a întrebat când m-am mutat, de ce m-am mutat etc. Ce-i drept mă grăbeam și am observat că și patrupedul doamnei dădea semne că ar vrea să meargă prin parc cât mai repede și cu toate astea am continuat conversația. ”Și unde lucrezi? Cu ce te ocupi?” m-a întrebat. “Sunt avocat”, i-am răspuns.   A făcut ochii mari și mi-a zis: „Sper să nu am necazuri, ca să fie nevoie să apelez la un avocat!”

După vreo săptămână de la întâlnirea avută, aceeași vecină sună la mine la ușă. Era extrem de agitată. Ce se petrecuse de fapt? Vecinul de deasupra a inundat-o și a refuzat să-i achite contravaloarea daunelor provocate, susținând că nu e vina lui. Așa o fi, dar oricum apa curge de sus în jos, așa că era bun de plată. Văzând refuzul vecinului singura modalitate de a obține despăgubirile, ar fi fost să îl dea în judecată. Mi-a spus că are o pensie mică și acum trebuie să suporte singură costul reparațiilor. Era amărâtă că nu își putea permite să îl dea în judecată pe vecinul vinovat de inundație. Există oare vreo soluție legală atunci când ești pensionar și te afli în situația vecinei mele dorind să promovezi un proces care presupune o grămadă de costuri: taxa de timbru, onorariul avocatului, al expertului?

Pentru a asigura accesul liber la justiție, legiuitorul român a reglementat și situațiile în care se află persoane care, având în vedere situația materială precară, sunt în imposibilitatea de a susține un proces. Pentru a exista egalitate de șanse și pentru ca toată lumea să își poată cere drepturile ce i se cuvin, a fost creat ajutorul public judiciar.

Acesta a fost reglementat prin OUG 51/2008 care  a fost modificată și completată de legea 251/2011. Dacă ați pornit un proces și instanța vă pune în vedere să achitați o taxă de timbru care vă depășește cu mult posibilitățile materiale, puteți formula cererea de ajutor public judiciar.

Ce condiții trebuiesc întrunite pentru a primi ajutorul public judiciar?

Trebuie ca venitul net mediu lunar pe membru de familie în ultimele două luni anterioare formulării cererii să fie sub 300 lei (inițial a fost 500 lei, dar în 2011 s-a redus cuantumul). În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează integral de stat.

Dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie în ultimele două luni anterioare formulării cererii este cuprins intre 301 lei și 600 lei, atunci statul avansează 50% din sumele ce constituie ajutorul public judiciar.

Dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie în ultimele două luni anterioare formulării cererii depășește 600 lei (inițial a fost 800 lei, dar în 2011 s-a redus cuantumul), atunci ajutorul public judiciar, nu se acordă.

Pentru ce se acordă ajutorul public judiciar?

Acesta se acordă pentru plata unui avocat numit din oficiu sau ales, pentru plata expertului, a traducătorului, pentru scutirea, reducerea sau eșalonarea taxei de timbru. Legea prevede că suma maximă pe care o puteți primi ca și ajutor public judiciar este de maxim 10 salarii minime brute pe țară aferente anului în care a fost formulată cererea (inițial această sumă era în cuantum de 12 salarii minime brute la nivelul tării). Rețineți că plafonul sus amintit se aplică perioadei de un an, adică într-un an de zile puteți primi ajutor public judiciar doar până la limita maximă impusă de legiuitor.

În cazul în care formulați cererea pentru scutirea, reducerea sau eșalonarea taxei de timbru, rețineți că dacă aceste taxe datorate sunt mai mari decât dublul venitului mediu net lunar pe familie din luna anterioară formulării cererii, instanța va dispune eșalonarea plății acestora în rate.  Se vor putea stabili cel mult 48 de rate lunare.

Cum se formulează cererea de ajutor public judiciar?

Cererea se formulează în scris și trebuie să cuprindă obligatoriu obiectul procesului pentru care se cere ajutorul public judiciar, CNP-ul petentului, adresa de domiciliu, starea sa materială, să se specifice dacă există persoane în întreținere. Persoana în cauză va atașa la cerere dovezi privind veniturile sale (pensii, salarii, chirii, indemnizații etc), va specifica și veniturile celorlalți membri ai familiei (de exemplu, dacă minorul primește pensie de întreținere de la celălalt părinte trebuie specificat acest lucru). La cerere trebuie să atașați și o declarație pe propria răspundere (nu trebuie autentificată la notar) în care să specificați dacă în ultimele 12 luni anterioare prezentei cereri ați mai beneficiat de ajutor public judiciar. În caz afirmativ, trebuie să specificați în ce cuantum și în cadrul cărui dosar.

Instanța se pronunță asupra cererii dumneavoastră. Dacă vi se respinge cererea, aveți posibilitatea să formulați o cerere de reexaminare  în termen de 5 zile de la data la care vi s-a comunicat soluția dată de instanță. Această cerere de reexaminare se va judeca de alt complet de judecată decât cel care s-a pronunțat inițial, iar acestă ultimă hotărâre va fi irevocabilă.

Ce se întâmplă dacă formulați această cerere de acordare a ajutorului public judiciar cu rea-credință?

Dacă ați formulat cererea omițând să prezentați adevărul, acest lucru poate fi dovedit de orice persoană interesată care vine în instanță cu probe și arată că ați beneficiat nejustificat de acel ajutor. În acest caz, instanța de judecată vă va obliga să restituți sumele de care ați fost scutit și va trebui să plătiți și o amendă în cuantum de până la 5 ori suma pe care ați obținut-o.

După ce i-am explicat vecinei mele că există soluții oferite de lege persoanelor cu o stare materială precară, a reușit să se liniștească. A înțeles că, deși este pensionară, are șansa de a merge în instanță și de a solicita despăgubiri de la vecinul său. Putea beneficia de reducerea taxei de timbru, acest lucru a încântat-o nespus și mi-a mulțumit pentru sfat. Atunci i-am amintit prima noastră întâlnire din fața blocului când mi-a zis că spera să nu aibă niciodată nevoie de un avocat. I-am spus că „ în viață niciodată să nu spui niciodată „ , pentru că nu  știi ce îți rezervă ziua de mâine!