În anul 2006, România, prin Legea nr. 67/2006, transpune Directiva Consiliului 2001/23/CE cu privire la apropierea legislaţiei statelor membre referitoare la păstrarea drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, unităţi, sau părţi de întreprinderi sau unităţi.
În expunerea de motive privind promulgarea proiectului de Lege nr. 67/2006, Guvernul României precizează că elaborarea legii privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora, se numără printre măsurile cuprinse în Programul legislativ prioritar pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Proiectul de lege privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora, a fost constituit în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul negocierilor privind armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar.
Reglementările din acest proiect de lege urmăresc traspunerea integrală a Directivei Consiliului 2001/23/CE privind apropierea legislaţiei statelor membre referitoare la menţinerea drepturilor lucrătorilor în cazul transferului de întreprinderi, al unităţii sau al unor părţi ale acestora.
Proiectul de lege a primit avizul favorabil din partea Consiliului Legislativ, din partea Consiliului Economic şi Social, a Comisiei pentru politica economică, reformă şi privatizare, a Comisiei pentru industrii şi servicii, a Comisiei pentru muncă şi protecţie socială.
Astfel, preşedintele României a promulgat, prin Decretul nr. 346/2006, legea privind protecţia drepturilor salariaţilor în cazul transferului întreprinderii, al unităţii sau al unor părţi ale acestora, lege publicată în Monitorul Oficial al României nr. 276/2006.
Această lege a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2007, atunci când România a aderat oficial la Uniunea Europeană.