Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea legilor justiţiei


justitie3
Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea legilor justiţiei.

Astfel, proiectul prevede ca persoanele care au absolvit INM şi doresc să exercite funcţia de procuror sau judecător să “susţină un examen de absolvire prin care se verifică însuşirea cunoştinţelor, competenţelor şi abilităţilor necesare exercitării funcţiei de judecător sau de procuror, precum şi un test psihologic”, se arată în referatul de aprobare.

De asemenea, dacă un absolvent nu promovează examenul de absolvire organizat de INM, acesta se poate prezenta la sesiunea pentru următoarea promoţie. În cazul în care nu promovează examenul nici în cea de-a doua sesiune sau nu se prezintă, în mod nejustificat, auditorul de justiţie nu poate fi numit în funcţia pe care doreşte să o ocupe şi are obligaţia de a restitui bursa şi celelalte cheltuieli de formare profesională.

Totodată, proiectul de lege prevede că judecătorii şi procurorii vor putea fi învestiţi în funcţii de conducere în instituţiile de justiţie pe o durată de patru ani, cu posibilitatea reînvestirii în funcţie o singură dată.