Legea privind invenţiile de serviciu


descărcare

Noutăţi legislative: Legea nr. 83/2014 privind invenţiile de serviciu a fost publicată în Monitorul Oficial al României nr. 471/2014.

Legea se aplică invenţiilor create de un inventator individual sau de un grup de inventatori atunci când inventatorul individual sau cel puţin un membru al grupului de inventatori este salariat al unei persoane juridice de drept privat sau de drept public.

Din categoria invenţiilor de serviciu fac parte:
– invenţiile care au rezultat din exercitarea atribuţiilor de serviciu ale inventatorului, încredinţate în mod expres în cadrul contractului individual de muncă şi în fişa postului sau stabilite prin alte acte obligatorii pentru inventator, care prevăd o misiune inventivă – în acest caz dreptul de propietate este al angajatorului, acesta nefiind obligat sa îî plătească o remuneraţie suplimentară salariatului;
– invenţiile care s-au obţinut, pe durata contractului individual de muncă, precum şi pe o perioadă de maximum doi ani de la încetarea acestuia, după caz, prin cunoaşterea sau utilizarea experienţei angajatorului prin folosirea mijloacelor materiale ale angajatorului, ca urmare a pregătirii şi formării profesionale dobândite de inventatorul salariat prin grija şi pe cheltuiala angajatorului ori prin utilizarea unor informaţii rezultate din activitatea angajatorului sau puse la dispoziţie de acesta – în acest caz invenţia este a inventatorului salariat.

În cazul în care dreptul asupra invenţiei de serviciu aparţine angajatorului, acesta este îndreptăţit să depună o cerere de brevet de invenţie sau de înregistrare a unui model de utilitate în România şi/sau în alte state, cu revendicarea dreptului de prioritate din România.