Ai luat 10 la bacalaureat? Vei fi premiat! Dar este, oare, suficient?!


stdnt1Dacă tot petrec, zi de zi, câte 4-6 ore la şcoală şi încă vreo 2-3 cu “pregătirea temelor”, copiii ar trebui să se şi aleagă cu ceva. Să nu-şi tocească pingelele zadarnic pe drumul către şcoală sau liceu. Copiilor noştri li se spune, aşa cum ni s-a spus şi nouă: “Învăţaţi, învăţaţi şi iar învăţaţi!”. Şi ne-am conformat, fiecare cât şi cum a putut.

Rareori s-a considerat important să ni se spună şi de ce trebuie să învăţăm, ce vom avea de câştigat şi care este, de obicei, destinul unui şcolar pierde-vară (la corigenţe). Multor elevi ar fi bine să li se spună mai des ce rost au toate eforturile şcolare, ca să nu piardă din vedere esenţialul, printre două formule din geometrie şi un comentariu la română – învăţate mecanic doar pentru a fi uitate 2-3 luni mai târziu.

Foarte mulţi dintre noi au avut în clasă, la liceu, câte 1-2 colegi care făceau naveta şi se trezeau cu noaptea-n cap, ca nu cumva să lipsească de la vreo oră de curs. Culmea, deşi urmau o rutină obositoare şi stăteau mai mult la cursuri şi pe drumuri decât acasă, aceştia veneau, mereu, cu temele făcute. Nu o dată se întâmpla ca temele elevilor veniţi de prin alte localităţi, pe ploaie sau prin troiene, să fie sursa de inspiraţie a celor care locuiau la doi paşi de unitatea de învăţământ. Nu rareori, notele lor erau peste medie! Ciudat.

Dacă marea majoritate a elevilor dintr-o şcoală ar fi întrebaţi de ce se află la cursuri, răspunsul predominant s-ar învârti în jurul ideii de “fiindcă aşa trebuie” (în spatele acestui “trebuie” fiind ascunsă o constrângere, o corvoadă, nu dorinţa sinceră de a învăţa).

În schimb, cei care fac sacrificii şi eforturi în plus pentru a urma cursurile unei şcoli “cu prestigiu” sau ale unui liceu “bun” ştiu, clar, de ce se află la cursuri. Răspunsul lor e unul de punctaj maxim: “învăţ pentru o viaţă mai bună!” Mai bună decât a părinţilor şi a bunicilor.

Şi nu de puţine ori, cei care au pornit mai de jos, dar au ştiut ce au vrut, au urcat neaşteptat de sus. Cum ar fi dacă le-ar urma exemplul şi elevii care au acasă condiţii, tot ce le trebuie, dar nu le lipseşte decât tragerea de inimă către carte? Pe viitor, ne-ar fi tuturor mai bine. Nu doar lor!

 

Noutăţi legislative

Recent, căpeteniile ţării s-au gândit că ar fi bine să fie răsplătiţi absolvenţii care au găsit puterea necesară şi motivaţiile pentru a atinge excelenţa la învăţătură. Nu-i puţin lucru să obţii nota maximă la o examinare în care, pentru mulţi colegi, media “de trecere” e… mană cerească. După cum nu-i rea deloc ideea de-a le arăta elevilor eminenţi că strădania lor n-a trecut neobservată.

Printre ultimele noutăţi legislative se află HG 568/2015 privind acordarea de stimulente financiare absolvenţilor care au obţinut media 10 la evaluarea naţională din anul 2015 pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la examenul naţional de bacalaureat sesiunea iunie-iulie în anul 2015, publicată în „Monitorul Oficial” 536/2015.

Conform ultimelor ştiri juridice, a fost aprobată acordarea de stimulente financiare în valoare de 1.000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională din anul 2015.

În acelaşi timp, a fost aprobată şi acordarea de stimulente financiare în valoare de 3.000 de lei fiecărui absolvent de liceu care a dobândit media 10 la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie în anul 2015.

Imediat apare o întrebare: cum vor ajunge banii în posesia acestor tineri merituoşi? Sumele de trebuinţă pentru premierea absolvenţilor vor proveni de la bugetul Ministerului Educaţiei iar lista beneficiarilor acestor stimulente, dar şi felul în care se vor distribui ele, vor fi aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

 

Sârguincioşii de azi, profesioniştii de mâine

Poate că absolvenţilor care au primit de la părinţi o decapotabilă ultimul tip doar pentru că au reuşit să promoveze Bac-ul cu 6, stimulentele oferite de către stat celor care s-au remarcat prin media maximă li se vor părea derizorii. Ceva în genul banilor de buzunar pentru un weekend pe litoral!

Absolvenţii de nota 10 n-au învăţat carte sperând la vreo răsplată bănească. Ei au reuşit să izgonească monotonia lungilor ore de studiu printr-o pasiune vie şi tentaţia către delăsare prin vizualizarea entuziastă a tabloului unei vieţi de succes!

Deşi nu-i prea băgăm în seamă, elevii de nota 10 sunt şansa noastră de mai bine. Ei ar trebui să ocupe prima pagină în ziare şi în revistele de mare tiraj. Şi nu aventurile politicienilor corupţi care petrec puţin prin temniţă sau arest şi-apoi se întorc, odihniţi, la vechile învârteli păguboase pentru stat, nici pseudo-ştirile despre aşa-zisele vedete (despre care n-a auzit nimeni peste graniţă) sau despre şefii de clan din lumea interlopă.

Nu ştim în ce măsură tinerii care vor figura pe lista celor care au reuşit să obţină media 10 la evaluarea naţională sau la Bacalaureat or să beneficieze de admiraţia românilor. Însă avem certitudinea că ei o merită din plin. Ei au şanse mari de a deveni profesioniştii de mâine, oameni cărora le vor fi încredinţate atribuţii şi responsabilităţi dintre cele mai importante.

Să le acordăm stima şi sprijinul nostru! Naţiunea şi statul au tot interesul să-i încurajeze, să-i susţină în munca şi performanţele lor. De ce? Fiindcă, într-o lume în care resursa umană bine calificată şi instruită e foarte mobilă, riscăm ca alte naţiuni şi state mai isteţe să-i atragă spre a-şi asigura propria dezvoltare. Dacă nu îi vom motiva suficient pe tinerii merituoşi să rămână aici, în ţară, să-şi asume responsabilităţi dintre cele mai înalte, soarta naţiunii noastre va avea un tragism cu accente ridicole.

Ţara va rămâne în custodia proaspetei generaţii de “interlopi” sau a beizadelelor cu media 6 la Bacalaureatul promovat la a treia încercare. Cotizând suficient pe la vreun partid, orice actual “prinţişor” îşi va putea obţine, peste câţiva ani, un loc confortabil de parlamentar sau altă poziţie de demnitar, de unde va cârmui statul român într-un mod la fel de (i)responsabil, precum îşi conduce acum ultraluxoasa decapotabilă pe drumurile accidentate ale patriei.

România are destui tineri merituoşi. Să nu-i alungăm spre alte zări!