Retrospectiva lunii aprilie 2018


Prescripţia drepturilor salariale încalcă dreptul de proprietate? – elaborat de Diana Jitaru
Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor…

Au fost majorate bursele doctorale! – elaborat de Diana Jitaru
Veşti bune pentru doctoranzi, bursele doctorale au fost majorate recent.Ordinul nr. 3329/2018 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 297/2018…

Recuperarea sumelor plătite cu titlu de prestaţii de asigurări sociale în temeiul unei hotărâri judecătoreşti desfiinţate
– elaborat de Diana Jitaru
Dreptul la asigurări sociale este garantat de stat şi se exercită prin sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii

Continuarea procesului penal încalcă dreptul la un proces echitabil? – elaborat de Diana Jitaru
Codul de procedură penală prevede continuarea procesului penal la cererea suspectului sau a inculpatului în unele cazuri strict prevăzute de lege.

Legislația fiscală, supusă unor modificări! Obligații declarative, sponsorizarea entităților nonprofit, debitorii cu risc fiscal mic – elaborat de Tomi Tohaneanu
Cineva (nu se mai știe cine) a spus, cândva, că persoanele care se plâng de taxe sunt de două feluri: bărbați și femei. Dacă toată lumea are ceva de obiectat cu privire la taxe, nu mai e de mirare nici măcar să constati că taxele…

ICCJ: termenul pentru plata creanţelor salariale de către Fondul de garantare – elaborat de Diana Jitaru
Fondul de garantare asigură plata creanţelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă şi din contractele colective de muncă încheiate de salariaţi cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunţate…

Sintagma “lasă să se creadă că are influenţă” este clară şi previzibilă? – elaborat de Diana Jitaru
Traficul de influenţă este una dintre cele mai răspândite infracţiuni. Conform Codului penal, această infracţiune constă în pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase…

ICCJ: chestiune de drept admisă cu privire la efectele cauzei legale de reducere a pedepsei – elaborat de Diana Jitaru
Protecţia şi asistenţa martorilor a căror viaţă, integritate corporală sau libertate este ameninţată ca urmare a deţinerii de către aceştia a unor informaţii ori date cu privire la săvârşirea unor infracţiuni grave…

Recuzarea judecătorului aflat într-o situaţie de incompatibilitate motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Judecătorul aflat într-o situaţie de incompatibilitate poate fi recuzat de oricare dintre părţi înainte de începerea oricărei dezbateri. C. de procedură civilă prevede, în art. 53, că încheierea prin care s-a respins recuzarea poate fi atacată numai de părţi…

Activitățile efectuate cu zilieri. În ce condiții se va realiza intermedierea între cerere și ofertă? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Munca sfințește locul și înnobilează omul, se zice. Însă, de când cu venitul minim garantat acordat anumitor cetățeni „nevoiași” – cu deplină putere de muncă, dar fără nicio dorință de angajare, mulți întreprinzători au început să resimtă o lipsă drastică de resurse umane…

Începând cu anul următor va fi interzisă comercializarea pungilor din plastic! – elaborat de Diana Jitaru
În ultimul timp am tot vorbit despre proiectul de act normativ care prevede modificări legislative în ceea ce priveşte comercializarea pungilor din plastic…

Sintagma “alte persoane fizice” din Legea sancţionării faptelor de corupţiei, motiv de sesizare CCR – elaborat de Diana Jitaru
Faptele de corupţie sunt sancţionate conform Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie…

Obligativitatea deciziei dată în recurs în interesul legii încalcă independenţa judecătorilor? – elaborat de Diana Jitaru
Recursul în interesul legii se judecă de un complet format din preşedintele sau, în lipsa acestuia, unul dintre vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie…

Studenţii vor beneficia de gratuitate la biletele de tren indiferent de vârstă! – elaborat de Diana Jitaru
Veşti bune pentru studenţi! Studenţii, masteranzii şi doctoranzii vor beneficia de gratuitate la biletele de tren, indiferent de vârstă, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial…

Vânzarea pungilor de transport din plastic subțire prevăzute cu mâner nu va mai fi îngăduită – elaborat de Tomi Tohaneanu
Le vedem zilnic, în cele mai neașteptate locuri! Deșeurile din material plastic sunt aproape omniprezente. Aruncate de către indivizi inconștienți, cu severe carențe de educație, și adesea ignorate de către autoritățile locale, deșeurile de plastic…

Selectarea personalului didactic pentru posturile din sistemul școlilor europene. Cum se realizează? – elaborat de Tomi Tohaneanu
Poate că nu întotdeauna este foarte evident, dar viața este o sumă de concursuri, de examinări. Pentru că toate încercările existenței pot fi considerate examene …

ICCJ a explicat sensul termenului de “rănire” din cadrul infracţiunii de părăsire a locului accidentului – elaborat de Diana Jitaru
Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto…

Legislaţie utilă:

,