ICCJ:cererea de recunoaştere a unei hotărâri este de competenţa instanţei care soluţionează cererea de contopire


Hotărârile pronunţate de instanţele străine sunt recunoscute de instanţele naţionale. Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală reglementează condiţiile şi situaţiile speciale.

Potrivit ultimelor ştiri juridice, actul normativ menţionat mai sus, a costituit motiv de formulare a unui recurs în interesul legii.

Obiectul recursului în interesl legii

S-a arătat că, în practica judiciară naţională, nu există un punct de vedere unitar privind “calificarea şi competenţa de soluţionare a cererii de recunoaştere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţate de o instanţă străină, formulată de condamnat în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanţele române şi deducerii duratei executate în străinătate.”

Practica instanţelor de judecată

Într-o primă opinie se consideră că recunoaşterea unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţate de o instanţă străină, formulată de un condamnat în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanţele române şi deducerii duratei executate în străinătate, îmbracă forma unei cereri de recunoaştere, pe cale incidentală, întemeiate pe dispoziţiile art. 1401 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care este de competenţa instanţei învestite cu cererea principală ce are ca obiect modificarea pedepsei în temeiul art. 585 din Codul de procedură penală, motivându-se că, prin cererea formulată, condamnatul urmăreşte efectuarea operaţiunii juridice de contopire a pedepselor şi, în final, deducerea din pedeapsa rezultantă a întregii perioade executate, inclusiv cea executată în străinătate, aceasta constituind finalitatea mediată a cererii.

Într-o a doua opinie, alte instanţe învestite cu soluţionarea unei asemenea cauze au considerat că temeiul de drept al cererii este cel prevăzut de art. 1401 alin. (1) din Legea nr. 302/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul recunoaşterii, pe cale principală, a hotărârilor judecătoreşti străine, în vederea realizării contopirii cu pedeapsa pronunţată de statul român şi, ulterior, a deducerii perioadei executate.

Într-o altă opinie, instanţele au considerat că soluţionarea cererii de recunoaştere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţate de o instanţă străină, formulată de condamnat în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanţele române şi deducerii duratei executate în străinătate, este de competenţa curţii de apel potrivit dispoziţiilor art. 142 alin. (2) din Legea nr. 302/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

ICCJ a admis recursul în interesul legii

Prin Decizia nr. 1/2018 publicată în Monitorul Oficial nr. 239/2018 s-a admis reecursul în interesul legii.

Astfel, în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor îart. 1401 alin. (2) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că cererea de recunoaştere a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii pronunţată de o instanţă străină, formulată de persoana condamnată, aflată în România, în vederea contopirii cu pedepse aplicate de instanţele române şi deducerii duratei executate în străinătate, este o cerere incidentală de competenţa instanţei învestite cu soluţionarea cererii de contopire.