Au fost majorate bursele doctorale!


Veşti bune pentru doctoranzi, bursele doctorale au fost majorate recent.

Ordinul nr. 3329/2018 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 297/2018 şi stabileşte cuantumul burselor pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi la studii universitare de doctorat finanţate de la bugetul de stat cu bursă, la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior de stat.

Fondul pentru alocarea burselor doctorale din bugetul alocat Ministerului Educației Naționale se constituie în funcție de numărul de studenți doctoranzi, cu frecvență, cetățeni români sau cetățeni ai celorlalte state membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparținând Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene, înmatriculați în baza cifrei de școlarizare.

Actul normativ prevede “Începând cu luna martie 2018, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse doctorale/lună/pe toată durata anului universitar (12 luni)/student – doctorand este diferenţiat pe ani de studii după cum urmează:

a) 1.550 lei pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi în anii I şi II de studii;
b) 1.800 lei pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi în anul III de studii;
c) 1.800 lei pentru studenţii doctoranzi înmatriculaţi în anul IV de studii doar pentru domeniile medicină, medicină dentară, farmacie şi medicină veterinară.”

Pe scurt, valoarea burselor studenților doctoranzi înmatriculați la studii universitare de doctorat finanțate de la bugetul de stat, la forma de învățământ cu frecvență, a fost majorată, începând cu luna martie, după cum urmează:

  • de la 1.450 de lei la 1.550 lei pentru studenții doctoranzi înmatriculați în anii I și II de studii;
  • de la 1.680 de lei la 1.800 lei pentru studenții doctoranzi înmatriculați în anii III și IV de studii.

Potrivit ştirilor juridice, o altă prevedere importantă este că bursa doctorală se acordă pe toată durata anului universitar.

În ceea ce priveşte educaţia în România încă de la Revoluția română din 1989, sistemul de învățământ românesc a fost într-un continuu proces de reorganizare care a fost atât lăudat cât și criticat.

În afară de sistemul oficial de școlarizare, la care s-a adăugat recent și sistemul privat echivalent, mai există și un sistem de meditații, semi-legal și informal. Meditațiile sunt folosite de cele mai multe ori în timpul liber ca o pregătire pentru diferitele examene, care sunt în mod notoriu dificile. Meditațiile sunt larg răspândite, iar acestea pot fi considerate ca o parte din sistemul de învățământ. Meditațiile existau și chiar prosperau în timpul regimului comunist.