Actul normativ care prevede interzicerea animalelor sălbatice în circuri a fost publicat în Monitorul Oficial


Organizaţiile pentru protecţia animalelor au atras atenţia în nenumărate rânduri asupra modului în care sunt folosite animalele sălbatice în circuri precum şi asupra condiţiilor dezastruoase în care sunt ţinute acestea.

În spatele cortinei lei, tigri, elefanti, zebre, foci, ursi sunt instruiţi ani de zile să adopte poziţii nefireşti şi să execute acrobaţii adeseori periculoase doar pentru a distra, pentru zece minute, publicul compus în mare parte din copii. Este dureros ca aceşti copii şi nici părinţii lor nu conştientizează drama animalelor din circuri.
Animalele sălbatice sunt luate cu brutalitate din mediul lor natural pentru a deveni nişte simple obiecte care distrează publicul şi aduc profit patronilor de circuri.

Zgomotul aplauzelor, luminile sunt factori de stres pentru ele. Antrenamentele bazate pe determinare negativă şi pe pedepse determină o stare psihică precara animalelor. Iar departe de privirile spectatorilor, rămâne adevarata faţă a circului în care se folosesc animale sălbatice, accesul oricui din afara fiind interzis în timpul orelor de dresaj.

În acest context legiuitorul român a luat măsuri, legea privind protecţia animalelor se schimbă, începând ca de sâmbătă să fie interzisă folosirea marii majorităţi a necuvântătoarelor în circuri şi alte tipuri de spectacole similare. Noutăţile legislative sunt introduse de Legea nr. 171/2017 pentru completarea Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, publicată în Monitorul Oficial nr. 576/2017.

Astfel, din 22 iulie 2017 când va intra în vigoare legea mai sus menţionată, se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. Aşadar, nu este vorba doar despre animelele sălbatice, ci a tuturor vertebratelor.

Legea prevede: “Se interzice folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.
Fac excepţie de la prevederile alin. (2) caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.”

Astfel, potrivit ştirilor juridice, singurele excepţii sunt caii, câinii, unele specii de păsări exotice granivore şi animalele folosite în delfinarii, acvarii. Caii, câinii şi animalele de rentă pot participa la concursuri, târguri, competiţii şi expoziţii de profil organizate şi autorizate conform legii.

Animalele care deja fac parte din circuri vor fi relocate în rezervaţii, sanctuare sau grădini zoologice, în termen de cel mult 18 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi. Aşadar, animalele mai au 18 luni de chin până vor fi relocate.

Menţionăm că nerespectarea prevederilor de mai sus constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.