A fost aprobat Regulamentul privind procedura de constatare şi sancţionare a practicilor de concurenţă neloială


În Monitorul Oficial nr. 433/2023 a fost publicat Ordinul nr. 456/2023 pentru punerea în aplicare a Regulamentului privind procedura de constatare şi sancţionare a practicilor de concurenţă neloială.

Conform Regulamentului sesizările se transmit Consiliului Concurenţei de către persoanele fizice sau juridice care au un interes legitim.

Consiliul Concurenţei este îndreptăţit, fără a aduce atingere dreptului său de a declanşa o cercetare aprofundată din oficiu, să nu dea curs sesizării unei persoane fizice sau juridice care nu poate demonstra un interes legitim. Existenţa interesului nu poate fi prezumată.

Consiliul Concurenţei analizează şi decide doar cu privire la acele practici de concurenţă neloială care, potrivit informaţiilor şi documentelor furnizate în formularul de sesizare, au ca scop sau ca efect afectarea bunei funcţionări a pieţei, aducând atingere unui interes public.

În cadrul cercetării aprofundate, inspectorii de concurenţă pot proceda la efectuarea inspecţiilor numai dacă există indicii că pot fi găsite documente sau pot fi obţinute informaţii considerate necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor legale.

Potrivit noutăților, la finalizarea procedurii de cercetare aprofundată, înainte de emiterea unei decizii de către autoritatea de concurenţă referitoare la cazul analizat, părţile implicate sunt informate cu privire la concluziile rezultate ce vizează faptele imputate, putând exprima, în termen de 30 de zile de la solicitare, un punct de vedere în acest sens.

Părţile implicate au posibilitatea de a recunoaşte săvârşirea practicii comerciale neloiale supuse analizei în termen de 30 de zile de la comunicarea concluziilor rezultate în urma cercetării aprofundate, în vederea exprimării punctului de vedere cu privire la faptele imputate. Reducerea cuantumului amenzii este posibilă doar pe baza unei solicitări exprese formulate de către persoanele fizice sau juridice interesate.