Se acordă sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri


A fost aprobată schema de ajutor de stat “Sprijin pentru investiţii în pepiniere şi tehnologii moderne de producere a puieţilor forestieri, în capacităţi de condiţionare a seminţelor forestiere şi în realizarea de rezervaţii semincere şi plantaje forestiere” .

Scopul prezentei scheme îl reprezintă acordarea unui sprijin financiar deţinătorilor publici şi privaţi de păduri, autorizaţi pentru producerea de material forestier de reproducere, MFR, şi/sau producătorilor autorizaţi de MFR, pentru înfiinţarea/dezvoltarea/modernizarea capacităţilor de producţie a puieţilor forestieri, precum şi pentru producerea, prelucrarea şi condiţionarea seminţelor forestiere.

Beneficiar al prezentei scheme poate fi orice deţinător public sau privat de pădure, autorizat pentru producerea MFR ori producător autorizat de MFR, indiferent de mărimea sa.

Una dintre condiții este dovedirea dreptului de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau, după caz, dreptul de folosinţă pe o perioadă de cel puţin 10 ani.

Sprijinul în cadrul prezentei scheme se acordă pentru investiţiile în activele fixe şi circulante prevăzute în cadrul proiectului, necesare pentru îndeplinirea obiectivelor propuse.

Valoarea totală estimată a ajutorului care va fi acordat în cadrul schemei este de 158.211.200 lei, fiind echivalentul sumei de 32.000.000 euro, conform cursului InforEuro la data de 1 iunie 2022, respectiv de 4,9441 lei/euro.

Schema se aplică de la data intrării în vigoare a ordinului de aprobare şi până la data de 30 septembrie 2024.