ÎCCJ. Acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961


Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată pentru pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept în sensul următor:

“În interpretarea dispoziţiilor art. 5 lit. a) şi lit. b) teza finală din Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950 – 1961, cu modificările şi completările ulterioare, văduvele supravieţuitoare care nu s-au recăsătorit beneficiază nu doar de scutirea de la plata taxei de abonament la radio şi televizor, ci şi de asistenţă medicală şi medicamente în mod gratuit, atât în tratamentul ambulatoriu, cât şi în timpul spitalizării.”

ÎCCJ a reținut că în ambele reglementări invocate în motivarea amendamentului soţia supravieţuitoare se bucura nu numai de beneficiul scutirii de plata taxelor de abonament pentru radio şi televizor, ci şi de asistenţă medicală şi medicamente, în mod gratuit, atât în tratamentul ambulatoriu, cât şi pe timpul spitalizărilor, trebuie acceptat faptul că intenţia legiuitorului la adoptarea Legii nr. 309/2002 a fost de a conferi soţiei supravieţuitoare ambele categorii de beneficii.

Prin Decizia nr. 73/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 72/2023, a fost admisă sesizarea și s-a reținut că văduvele supravieţuitoare care nu s-au recăsătorit beneficiază nu doar de scutirea de la plata taxei de abonament la radio şi televizor, ci şi de asistenţă medicală şi medicamente în mod gratuit, atât în tratamentul ambulatoriu, cât şi în timpul spitalizării.