Copiii cu simptome de viroză respiratorie vor fi evaluați în centre de evaluare


Ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.513/2020 pentru aprobarea planurilor privind modalitatea de aplicare de către direcţiile de sănătate publică a fost modificat de Ordinul nr. 3686/2022.

Se introduc prevederi care reglementează traseul copiilor cu simptome de viroză respiratorie.

Copiii simptomatici vor fi evaluaţi clinic de medicii de familie şi, după caz, imagistic şi biologic de medicii în specialităţi pediatrice din centrele de evaluare.

Medicul de familie poate îndruma copiii consultaţi şi a căror simptomatologie persistă mai mult de 3 – 5 zile sau a căror simptomatologie se agravează sub tratamentul prescris către centrele de evaluare.

Copiii care, în urma consultului din centrul de evaluare, sunt propuşi pentru internare vor fi preluaţi direct de secţiile de pediatrie sau, după caz, vor fi îndrumaţi către cea mai apropiată unitate sanitară cu structură de pediatrie.

În urma evaluării, medicul din centrul de evaluare poate prescrie tratament medical la domiciliu sub supravegherea medicului de familie, poate îndruma pacientul către secţia de pediatrie a celei mai apropiate unităţi sanitare în vederea internării sau către UPU/CPU, după caz.

Potrivit noutăților, resursa umană necesară în vederea evaluării copiilor în centre de evaluare constă în:
a) medici în specialităţi pediatrice: medici primari, medici specialişti, medici rezidenţi începând cu anul III de rezidenţiat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
b) asistenţi medicali.

Copiii care prezintă simptomatologie severă sau factori de risc, consultaţi de medicul de familie sau de medicii în specialităţi pediatrice din centrele de evaluare, vor fi direcţionaţi către UPU/CPU.