Străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie internaţională pot beneficia de cursul de iniţiere în limba română


În Monitorul Oficial nr. 1099/2022 a fost publicat Ordinul nr. 6129/2022 aprobarea metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea cursului de iniţiere în limba română şi a procedurii privind elaborarea, aprobarea şi distribuirea programelor şi manualelor cursului de iniţiere în limba română pentru străinii adulţi care au dobândit o formă de protecţie internaţională sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene.

Metodologie se aplică adulţilor din următoarele categorii de persoane:
a) străini care au dobândit o formă de protecţie internaţională în România, în conformitate cu reglementările legale în vigoare;
b) străini care au dobândit un drept de şedere în România;
c) cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi cetăţeni ai Confederaţiei Elveţiene.

Străini care au dobândit o formă de protecţie internaţională în România care nu cunosc limba română beneficiază de un curs gratuit de iniţiere în limba română.

Iar străinii care au dobândit un drept de şedere în România şi cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene pot beneficia, la cerere, contra cost, de cursuri de iniţiere în limba română.

La sfârşitul cursului de iniţiere în limba română, cursanţii vor participa la o sesiune de evaluare a competenţelor lingvistice, în urma căreia li se eliberează un certificat de competenţă lingvistică, document care atestă nivelul de cunoaştere a limbii române. Această sesiune poate fi organizată, în funcţie de solicitări, în perioadele ianuarie – februarie şi/sau iunie – iulie ale fiecărui an şcolar.