DRPCIV devine direcție generală cu denumirea Direcția Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări


În Monitorul Oficial nr. 1068/2022 a fost publicată OUG nr. 148/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, precum şi a Ordonanţei Guvernului nr. 84/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor.

Modificările aduse O.G. nr. 83/2001 vizează introducerea de noi atribuţii cu privire la furnizarea  datelor de identificare ale unor persoane şi vehicule solicitate:
• de autorităţi şi instituţii publice, operatori economici şi de alte persoane juridice;
• la crearea conturilor de utilizator pe pagina de internet a DRPCIV, pentru identificarea persoanelor fizice/juridice care depun cereri online şi/sau utilizează aplicaţiile informatice disponibile pe aceasta, pe linie de permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

În ceea ce priveşte Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor (DRPCIV) sunt prevăzute atribuţii cu privire la: 
• furnizarea, pe cale electronică, de servicii care au ca obiect transmiterea de date sau notificări cu privire la informaţiile existente în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate;
• eliberarea permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare, a autorizaţiilor de circulaţie provizorie şi plăci cu numere de înmatriculare; 
• sprijinirea activităţii autorităţilor/instituţiilor publice cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi securităţii naţionale, pentru soluţionarea unor cazuri deosebite; 
• testarea şi urmărirea funcţionării aplicaţiilor informatice şi a sistemului de emitere a documentelor. 

Totodată, actul normativ prevede organizarea DRPCIV la nivel de direcţie generală, cu denumirea Direcţia Generală Permise de Conducere şi Înmatriculări.

Noi atribuţii au fost aduse pentru Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date cu privire la: 
• gestionarea şi administrarea Sistemului Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă;
• coordonarea şi controlul metodologic al activităţii de stare civilă şi evidenţă a persoanelor; 
• cooperarea cu Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe în vederea îndrumării metodologice a activităţii stare civilă, respectiv de evidenţă a persoanei, desfăşurată la nivelul misiunilor diplomatice şi a oficiilor consulare de carieră ale României din străinătate.