Modificări de ultimă oră: achiziţii publice, transporturi rutiere!


În Monitorul Oficial nr. 975/2022 a fost publicată OUG nr. 136/2022 pentru modificarea unor acte normative.

Între cele mai importante modificări, actul normativ creează cadrul legal utilizării autobuzelor achiziţionate din fonduri europene de către unităţile administrativ-teritoriale şi transmise cu titlu gratuit unităţilor şcolare, pentru efectuarea transportului şcolar.

În cadrul achiziţiilor publice se prevede că garanţia de participare sau, după caz, garanţia de bună execuţie trebuie să fie irevocabilă, necondiţionată şi se constituie prin: virament bancar; instrumente de garantare emise în condiţiile legii; depunerea la casierie a unor sume în numerar dacă valoarea este mai mică de 5.000 lei; reţineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale, în cazul garanţiei de bună execuţie; combinarea a două sau mai multe dintre modalităţile de constituire prevăzute anterior.

De asemenea, se creează cadrul legal de preluare a drumurilor judeţene şi de clasificare ca drumuri de interes naţional toate drumurile naţionale care asigură legătura cu punctele de control pentru trecerea frontierei de stat a României, ca obiective de interes naţional. Modificarea se face în contextul deschiderii unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche, având în vedere faptul că acesta va fi deschis traficului internaţional cu masa totală maximă autorizată mai mică de 7,5 tone şi că nu îndeplineşte condiţia volumului de trafic mediu anual impus de normele în vigoare. Modificarea legislativă elimină acest obstacol.