Plan de vaccinare în contextul răspândirii globale a cazurilor de variola maimuţei


În Monitorul Oficial nr. 945/2022 a fost publicat Ordinul nr. 2812/2022 privind aprobarea Planului de vaccinare în contextul răspândirii globale a cazurilor de variola maimuţei.

Conform planului vaccinul împotriva variolei maimuţei se administrează ca măsură de profilaxie postexpunere.

Vaccinul se administrează la persoanele identificate în cadrul anchetelor epidemiologice – contacţii cazurilor confirmate de îmbolnăvire, în primele 4 – 14 zile de la expunere precum şi personalului medico – sanitar în situaţia de expunere accidentală.

În situaţia expunerii la infecţia cu variola maimuţei, vaccinarea postexpunere a persoanelor asimptomatice cu vârsta mai mare de 18 ani trebuie efectuată cât mai devreme posibil, respectiv trebuie administrată prima doză de vaccin în termen de 4 zile de la expunere, pentru a preveni boala.

Potrivit noutăţilor, dacă prima doză de vaccin nu se administrează în intervalul cuprins între 4 şi 14 zile, boala poate să nu fie prevenită, dar severitatea simptomelor poate fi redusă. Pentru finalizarea imunizării de bază este necesară o a doua doză de vaccin la un interval de 28 de zile.

Menţionăm că vaccinul nu este autorizat pentru administrarea la femeile însărcinate sau pentru copii şi adolescenţi, întrucât nu sunt disponibile date din studii pentru aceste categorii de persoane.