Măsuri de protecţie speciale pentru străini!


Hotărârea nr. 1077/2022 prevede modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 367/2022 privind stabilirea unor condiţii de asigurare a protecţiei temporare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul străinilor.

Conform modificărilor vor putea beneficia de protecţie temporară apatrizii şi resortisanţii ţărilor terţe, altele decât Ucraina, care pot dovedi că îşi aveau reşedinţa legală în Ucraina înainte de 24 februarie 2022, pe baza unui permis de şedere permanentă valabil eliberat în conformitate cu dreptul ucrainean şi care nu se pot întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara sau regiunea lor de origine.

Potrivit noutăţilor vor beneficia de protecţie temporară şi membrii de familie ai acestora, respectiv soţul/soţia, precum şi copiii minori necăsătoriţi, fără a se distinge dacă sunt legitimi, născuţi în afara căsătoriei sau adoptaţi.

De asemenea, protecţia temporară se va aplica şi în cazul altor rude apropiate care trăiau împreună, ca parte a familiei, atunci când au avut loc evenimentele care au condus la afluxul masiv de persoane strămutate, respectiv părinţii de altă cetăţenie sau alte rude adulte care însoţesc şi de care sunt dependenţi minorii ucraineni.

O altă modificare constă în extinderea, categoriile de persoane faţă de care poliţiştii din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări realizează o analiză, prin activităţi specifice, privitoare la posibilitatea acestora de a se întoarce în condiţii sigure şi stabile în ţara sau regiunea lor de origine.