Orice persoană poate adresa oricărei entităţi publice o solicitare de reutilizare a documentelor


În Monitorul Oficial nr. 577/2022 a fost publicată Legea nr. 179/2022 privind datele deschise şi reutilizarea informaţiilor din sectorul public.

Orice persoană fizică sau juridică poate adresa oricărei entităţi publice o solicitare de reutilizare a documentelor care conţin orice conţinut informaţional sau orice parte a unui astfel de conţinut, indiferent de forma de stocare a datelor, pe hârtie, în formă electronică sau sub formă de înregistrare audio, video sau audiovizuală.

Solicitarea se poate depune în format digital sau în format hârtie, cu respectarea condiţiilor privind identificarea solicitantului cu nume, prenume sau denumirea entităţii şi adresa de corespondenţă şi a documentelor solicitate şi scopul pentru care urmează să fie utilizate.

Entităţile publice prelucrează cererea şi pun documentele la dispoziţia solicitantului în vederea reutilizării sau, în cazul în care este necesară o licenţă, finalizează oferta de licenţă pentru solicitant în termen de 30 de zile lucrătoare de la primirea cererii.

Reutilizarea documentelor nu este supusă unor condiţii, cu excepţia cazului în care condiţiile respective sunt obiective, proporţionale, nediscriminatorii şi justificate din motive legate de un obiectiv de interes general. Atunci când reutilizarea este supusă unor condiţii, acestea nu limitează în mod inutil posibilităţile de reutilizare şi nu sunt utilizate pentru restricţionarea concurenţei, astfel cum este reglementat în Legea concurenţei nr. 21/1996.