Inspecţia de siguranţă a navigaţiei la navele de transport


Ordinul nr. 245/2022, publicat în Monitorul Oficial nr. 261/2022, prevede inspecţiile de siguranţă a navigaţiei la navele de transport şi terminalele de operare a mărfurilor periculoase (produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate) şi inspecţiile pentru emiterea certificatelor de gas free şi hot work în apele naţionale navigabile şi în porturile româneşti.

Inspecţiile de siguranţă şi supravegherea respectării procedurilor de operare se efectuează de către Autoritatea Navală Română prin personalul propriu de specialitate.

Toate navele care transportă produse petroliere, produse chimice lichide şi gaze lichefiate, care urmează să opereze în porturile româneşti, vor fi inspectate înaintea începerii operării de către ANR, pentru verificarea funcţionării în bune condiţii a sistemelor de siguranţă a operării mărfii, a instalaţiilor de prevenire şi stingere a incendiului şi a instalaţiilor de prevenire a poluării pe timpul operării.

ANR va inspecta anual toate terminalele de operare a produselor petroliere, produselor chimice lichide şi gazelor lichefiate, din porturile româneşti, pentru verificarea respectării legislaţiei naţionale şi a convenţiilor internaţionale privind siguranţa instalaţiilor destinate operaţiunilor de încărcare/descărcare, prevenirea şi combaterea incendiilor şi a sistemelor de prevenire şi de intervenţie în caz de poluare.

În cazul în care se constată deficienţe majore, ANR va interzice operarea navelor în respectivul terminal până la remedierea deficienţelor majore constatate.