Normele metodologice ale Legii privind privind paza obiectivelor şi a bunurilor au suferit modificări


În Monitorul Oficial nr. 224/2022 a fost publicată Hotărârea nr. 299/2022 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 301/2012.

Se prevede că paza, protecţia şi intervenția cu efective de jandarmi se organizează şi se efectuează potrivit planului de pază, întocmit de către conducătorii unităţilor beneficiare împreună cu unitatea de jandarmi care asigură efectivele pentru pază şi protecţie, după efectuarea analizei de risc de către personalul specializat din cadrul Jandarmeriei Române, numit
prin ordin al inspectorului general al Jandarmeriei Române.

Procedeele specifice de acţiune sunt paza fizică şi monitorizarea, supravegherea şi intervenţia.

Formele, modalităţile şi procedeele specifice de acţiune se stabilesc de către comandantul/şeful unităţii, de comun acord cu conducătorul unităţii beneficiare, în funcţie de caracteristicile obiectivului/transportului, de concluziile recunoaşterii şi de analiza de risc efectuată.

Iar în situaţia în care o instituţie funcţionează în mai multe imobile, paza şi protecţia cu efective de jandarmi se asigură la sediul social al acesteia, iar la celelalte sedii, numai dacă sunt nominalizate într-un act normativ similar celui care a determinat instituirea pazei.