Noutăţi privind obligaţia de a completa Formularul digital de intrare în România


Reamintim că în vederea identificării contacţilor unei persoane infectate cu virusul SARS – CoV – 2 şi pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID – 19, pe perioada pandemiei de SARS – CoV – 2 persoanele au obligaţia de a completa Formularul digital de intrare în România cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României.

OUG nr. 5/20222, publicată în Monitorul Oficial nr. 117/2022, prevede modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România.

Atenţie! Obligaţia persoanelor de a completa formularul nu este considerată a fi îndeplinită în cazul introducerii în formular de date de identitate eronate sau incomplete.

Iar nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa formularul în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei.

Mai menţionăm că plângerea împotriva procesului – verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie îşi are sediul direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti emitentă a procesului – verbal.