A fost constituit Comandamentul energetic de iarnă


În Monitorul Oficial nr. 1018/2021 a fost publicată Hotărârea nr. 1141/2021 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului electroenergetic naţional, precum şi a măsurilor în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului electroenergetic naţional în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.

Comandamentul energetic de iarnă, are în principal, următoarele obiective:
a) monitorizarea funcţionării Sistemului electroenergetic naţional şi a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022;
b) identificarea situaţiilor de disfuncţionalitate ce pot apărea în sectorul energiei şi în cel al gazelor naturale în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 şi stabilirea măsurilor operative, altele decât cele administrative, privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionarea Sistemului electroenergetic naţional şi a Sistemului naţional de transport al gazelor naturale, precum şi măsurile operative privind stocurile de combustibil;
c) informarea Guvernului, ori de câte ori situaţia o va impune, asupra măsurilor prevăzute la lit. b), precum şi a problemelor ce nu pot fi soluţionate în cadrul Comandamentului energetic de iarnă.

Potrivit ştirilor juridice, comandamentul energetic de iarnă se compune din reprezentanţi ai instituţiilor şi autorităţilor statului competente în domeniul energiei, precum şi ai operatorilor economici din sectorul energiei electrice şi al gazelor naturale.

Iar componenţa nominală a Comandamentului energetic de iarnă se va stabili prin ordin al ministrului energiei în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, care a intrat in vigoare la data de 26.10.2021.