Ce restricţii sunt aplicabile de astăzi?


În Monitorul Oficial nr. 1013/2013 a fost publicată Hotărârea nr. 1130/2021 pentru modificarea anexelor nr. 2 şi 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22,00-05,00, indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, cu excepţia: persoanelor vaccinate, persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, deplasarea persoanelor în interes profesional, deplasarea persoanelor pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziţionarea de medicamente, deplasarea persoanelor din motive justificate, precum vaccinarea, îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Se interzice, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive şi altele asemenea), precum şi a întrunirilor de natura activităţilor
culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii deschise sau închise.

Se interzicere desfăşurarea activităţii operatorilor economici care activează în domeniul comerţului/prestărilor de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, indiferent de rata de incidenţă cumulată la 14 zile, pentru o perioadă de 30 zile, în intervalul orar 21,00-05,00.

Aşadar, magazinele se vor închide la ora 21,00 iar prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de
livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul
transportului rutier de persoane şi de mărfuri îşi pot desfăşura
activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor
de protecţie sanitară.