APIA poate acorda plăţi directe pentru susţinerea veniturilor producătorilor agricoli


Hotărârea nr. 1053/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 944/2021, prevede stabilirea pentru anul 2021 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, al plăţii pentru tinerii fermieri şi a plafonului aferent schemei de sprijin cuplat pentru măsura din sectorul zootehnic, speciile ovine şi caprine.

Intervalele de suprafaţă pentru care se acordă plata redistributivă pentru anul de cerere 2021 sunt următoarele: primul interval: între 1 ha şi 5 ha inclusiv şi al doilea interval: peste 5 ha şi până la 30 ha inclusiv.

Cuantumul per hectar al plăţii pentru tinerii fermieri nu depăşeşte 50% din cuantumul per hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă.

De asemenea, a fost aprobat plafonul de 71.300 mii euro, aferent plăţii directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovrne/caprine, care se acordă pentru anul de cerere 2021.

Începând cu data de 18 octombrie 2021, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe cu încadrarea în procentul de maximum 70%.

Iar începând cu data de 1 decembrie 2021, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei dintre plafonul alocat fiecărei plăţi şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 18 octombrie 2021 ca plăţi în avans.