Procedura întocmirii proceselor – verbale privind rezultatele alegerilor locale parţiale


Hotărârea nr. 3/2021 privind întocmirea, verificarea şi circuitul proceselor – verbale privind rezultatele alegerilor locale parţiale din data de 27 iunie 2021 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 600/2021.

După numărarea voturilor, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare încheie un proces – verbal privind consemnarea rezultatului votării pentru primar sau consiliul local, după caz, în două exemplare originale.

Procesele – verbale vor fi semnate olograf de către membrii biroului electoral al secţiei de votare, pe fiecare pagină, cu respectarea condiţiei imperative de a semna doar în partea stângă a paginilor acestor procese – verbale, astfel încât cifrele cuprinse în procesul – verbal să nu fie în niciun fel afectate, şi vor purta ştampila de control a secţiei de votare.

Formularele proceselor – verbale privind consemnarea rezultatelor votării vor conţine pe fiecare pagină un cod QR.

Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, cu sprijinul celorlalţi membri ai biroului electoral al secţiei de votare, asigură introducerea într-un sac a buletinelor de vot întrebuinţate şi necontestate, pe care îl va eticheta în mod corespunzător ca sac ce conţine “Buletine de vot folosite la alegerile locale parţiale din 27 iunie 2021” şi pe care îl va lega cu sfoară sau cu colier de plastic.

Potrivit ştirilor juridice, după efectuarea acestor operaţiuni preşedintele biroului electoral al secţiei de votare şi locţiitorul acestuia, având asupra lor ştampila biroului electoral al secţiei de votare, însoţiţi de paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne şi de cel puţin 2 membri, selectaţi prin tragere la sorţi, precum şi de operatorul de calculator, se vor deplasa la sediul biroului electoral de circumscripţie unde vor preda materialele pe bază de proces – verbal.