Ce prevăd noile reglementări în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus?


Ordinul nr. 487/2021, publicat în Monitorul Oficial nr. 371/2021, prevede modificarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 436/2020 pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecţie cu SARS – CoV – 2, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia anatomopatologică a decedatului pentru a confirma, preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară şi este de evitat din cauza riscului de transmitere a bolii infectocontagioase, posibilă în condiţiile exercitării profesiei la personalul medical.

În cazul decesului se va indica prezentarea la spital pentru ridicarea decedatului în termen de 24 de ore de la deces, pentru familia/reprezentantul legal care locuieşte la o distanţă mai mică de 100 km de locul decesului, şi de maximum 48 de ore dacă aceştia locuiesc la o distanţă mai mare de 100 km sau în situaţii speciale.

Familia/Reprezentantul legal al decedatului poate vedea decedatul cu respectarea următoarelor condiţii:
– cel mult două persoane din cadrul familiei/reprezentantului legal al decedatului pot vedea decedatul;
– vor îmbrăca obligatoriu echipamentul individual de protecţie descris anterior;
– nu se recomandă contactul direct piele pe piele (atingere, sărut etc.);
– vor respecta strict protocolul de igienă a mâinilor care presupune spălarea mâinilor cu apă şi săpun timp de 20 de secunde la intrarea şi la ieşirea în spaţiul mortuar. Dacă nu există facilităţi pentru spălarea mâinilor, se va folosi dezinfectant pentru mâini;
– nu se vor atinge: nasul, ochii, faţa, gura.

Înhumarea decedatului confirmat cu infecţie cu SARS – CoV – 2 se va face în aceleaşi condiţii de înhumare impuse persoanelor decedate din alte cauze, cu respectarea voinţei familiei decedatului şi a ritualurilor cultului de care aparţine, respectând normele prevăzute de lege. După fiecare serviciu religios, spaţiul se va aerisi şi se va dezinfecta conform recomandărilor în vigoare.

O altă noutate, priveşte faptul că pe perioada internării în unitatea sanitară, pacientul infectat cu SARS – CoV – 2 şi care prezintă simptome severe de boală poate beneficia, la cerere, de vizita unui membru al familiei/ reprezentantului legal, cu acordul medicului curant.