Categories
Articole Economie

Românii pot investi în titluri de stat

În perioada 1-26 aprilie 2021, persoanele fizice rezidente pot subscrie pentru titluri de stat TEZAUR prin intermediul unităţilor operative ale Trezoreriei Statului şi prin subunităţile poştale ale C.N. Poşta Română S.A..

În Monitorul Oficial nr. 323/2021 a fost publicat Ordinul nr. 460/2021 privind prospectele de emisiune a certificatelor de trezorerie cu discont şi a obligaţiunilor de stat de tip benchmark aferente lunii aprilie 2021.

Dobânzile anuale oferite sunt: 2,95% pentru scadenţa de 1 an, 3,35% pentru scadenţa de 3 ani și 3,75% pentru scadenţa de 5 ani. Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între1-26 aprilie 2021 de la unităţile Trezoreriei Statului;
  • Între1-22 aprilie 2021 pentru mediul rural şi 1-23 aprilie 2021 pentru mediul urban prin Compania Naţională Poşta Română.

Alternativa de economisire propusă de Ministerul Finanțelor se bucură de un interes crescut al românilor, deoarece câştigurile aferente sunt neimpozabile.

Deţinătorii de titluri de stat TEZAUR lansate în cadrul emisiunilor anterioare şi care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă aferente acestor emisiuni anterioare prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna aprilie în cadrul Programelor de titluri de stat pentru populaţie TEZAUR.