Noi reglementări privind scenariile de funcţionare a unităţilor de învăţământ


În Monitorul Oficial nr. 292/2021 a fost publicat Ordinul nr. 3515/2021 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului educaţiei şi al ministrului sănătăţii nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS – CoV – 2.

Scenariul de funcţionare al unităţii de învăţământ pe parcursul anului şcolar sau universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică cu excepţia situaţiei în care localitatea intră în carantină.

În Scenariul 1 unde incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori se impune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie.

Scenariul 2 prevede că incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Se impune participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII – a şi a XII – a, a XIII – a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Iar pentru elevii din celelalte clase de studiu, aceştia vor învăţa online.

Scenariul 3 prevede că incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori, dacă la nivelul localităţii nu este declarată starea de carantină.

Preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar vor participa zilnic fizic în unităţile de învăţământ

Participarea zilnică, cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ, se impune şi elevilor din clasele a VIII – a şi a XII – a, a XIII – a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor protecţie, cu prezenţa fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în respectivele clase terminale.

Ceilalţi elevi din anii de studiu vor învăţa în sistem online.