Se poate achita jumătate din minimul amenzii şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevede expres această posibilitate?


În practica judiciară s-a pus problema dacă sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei sunt aplicabile dispoziţiile art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018, privind faptul că se poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate.

Prin Decizia nr. 72/2020, publicată în Monitorul Oficial nr. 75/2021, ÎCCJ a stabilit că dispoziţiile art. 22 alin. (2) din Legea nr. 203/2018 privind faptul că se poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege şi în acele situaţii în care actul normativ de stabilire a contravenţiilor nu prevedea expres această posibilitate, nu sunt aplicabile în ceea ce priveşte sancţiunile contravenţionale aplicate prin decizii ale Consiliului Concurenţei în temeiul art. 55 alin. (1) din Legea concurenţei nr. 21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.