Ce aduce nou Programul “Noua casă”?


Programul «Noua casă» este programul guvernamental care are ca obiect facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat şi care va înlocui Programul prima Casă.

În Monitorul Oficial nr. 704/2020 a fost publicată OUG nr. 129/2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului “O familie, o casă”.

Prin locuinţă în sensul Programului se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile aferente acestuia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii.

Prin locuinţă nouă în sensul Programului se înţelege orice locuinţă recepţionată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanţării garantate.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească beneficiarul?

Beneficiarul Programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
a) la data solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;
b) achiziţionează o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile Programului;
c) are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Ce valoare poate avea finanţarea?

Valoarea finanţării destinate achiziţiei oricărei categorii de locuinţe poate fi de maximum 70.000 EUR, echivalent lei, şi este compusă din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 66.500 EUR, şi avansul plătit de beneficiar.

Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate, şi acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Pe scurt beneficiarul are nevoie de un avans de 5% din valoarea imobilului.

O noutate în cadrul programului este faptul că în cazul în care se achiziţionează o locuinţă care se încadrează în una dintre categoriile prevăzute la alin. (3) şi (4), valoarea finanţării poate fi cuprinsă între 70.001 EUR şi maximum 140.000 EUR, echivalent lei, şi este compusă din finanţarea acordată de instituţia de credit, cu o valoare cuprinsă între minimum 59.501 EUR şi maximum 119.000 EUR, la care se adaugă avansul plătit de beneficiar.

Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate, şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei.

Pe scurt, în acest caz beneficiarul are nevoie de un avans de 15% din valoarea imobilului.

Se păstrează perioada de 5 ani în care operează interdicţia de înstrăinare a locuinţei achiziţionate sau construite în cadrul Programului.