Exportul animalelor va fi efectuat după reguli stricte!


Cu toţii ne aducem aminte de epava cu oi decedate în portul de la malul Mării Negre. Iată că şi autorităţile vor să preîntâmpine aceste situaţii adoptând cadrul legal pentru protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe.

În Monitorul Oficial nr. 658/2020 a fost publicată Legea nr. 150/2020 privind protecţia animalelor destinate exportului în ţări terţe.

Prevederile legislaţiei referitoare la protecţia animalelor în timpul transportului se aplică până la destinaţia acestora, în afara spaţiului Uniunii Europene

Ce aduce nou această lege?

În cazul călătoriilor navale care depăşesc 10 zile, efectuate în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 grade Celsius, la bordul vasului trebuie asigurate servicii de asistenţă sanitar – veterinară.

Aceste servicii sunt asigurate de personal medical veterinar care poate fi contractat de către exportator, importator, organizator sau transportator.

În cazul exporturilor realizate pe cale rutieră, cu mijloace de transport destinate călătoriilor de lungă durată, sistemele de ventilaţie din mijloacele de transport trebuie să asigure în orice moment din timpul călătoriei, indiferent dacă mijlocul de transport staţionează sau se află în mişcare, o temperatură cuprinsă între 5 grade Celsius şi 30 grade Celsius în interiorul mijlocului de transport, pentru toate animalele, cu o toleranţă de +/- 5 grade Celsius, în funcţie de temperatura exterioară.

În cazul exporturilor realizate pe cale rutieră, cu mijloace de transport destinate călătoriilor de lungă durată, în perioadele cu temperaturi ridicate, suprafaţa alocată pe cap de animal trebuie crescută cu minimum 10%.

Ovinele trebuie tunse înainte de începerea călătoriilor care se desfăşoară la temperaturi care depăşesc 30 grade Celsius.

În cazul exporturilor realizate pe cale navală, în perioadele în care temperatura exterioară la îmbarcare este de 35 grade Celsius, se asigură creşterea cu minimum 15% a suprafeţei alocate fiecărui animal, iar compartimentele în care urmează să fie transportate animalele trebuie echipate cu un sistem de ventilaţie forţată cu o capacitate suficientă de reîmprospătare a întregului volum de aer, ţinând cont de înălţimea compartimentului şi de tipul acestuia, respectiv dacă acesta este închis sau parţial închis.

În zona destinată îmbarcării animalelor vii, operatorul economic care administrează punctul de ieşire unde se efectuează îmbarcarea animalelor şi controlul sanitar – veterinar va amplasa un sistem video autorizat conform prevederilor legislaţiei în vigoare.

Amenzile se pot ridica şi până la 12.500 lei dacă nu sunt amplasate siteme video şi dacă acestea nu sunt stocate timp de 6 luni !

,