Ministerul Muncii a organizat dezbaterea publică ”România se întoarce la muncă!


Conform unui comunicat Guvernul a demarat consultările cu partenerii sociali în vederea aplicării măsurii privind programul flexibil de muncă, pentru o perioadă limitată de timp, în vederea susţinerii companiilor şi păstrării locurilor de muncă.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a organizat dezbaterea publică ”România se întoarce la muncă! Flexicuritate şi digitalizare în contextul noilor tendinţe din piaţa muncii din România!”, eveniment în cadrul căruia Guvernul a informat partenerii sociali despre intenţia de a implementa în România un program de lucru flexibil (modelul Kurzarbeit) şi a solicitat acestora să vină cu propuneri privind aplicarea noii măsuri.

Acest mecanism, prezentat într-o primă formă de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, presupune că plata salariului brut se va împărţi între angajator, care va acoperi cel puţin 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă cu normă întreagă, şi stat, care va acoperi 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului.