Elevii vor beneficia de transport gratuit. Procedura a fost adoptată!


Aşa cum anunţam într-o ştire anterioară elevii vor beneficia de transport gratuit iar procedura a fost deja adoptată şi publicată în Monitorul Oficial,

În Monitorul Oficial nr. 466/2020 a fost publicată Hotărârea nr. 435/2020 privind aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport al elevilor, precum şi pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 42/2017.

Hotărârea reglementează procedura de decontare a sumelor de la bugetul de stat în vederea asigurării deplasării elevilor prin: serviciul public de transport local rutier şi naval; serviciul public de transport rutier judeţean şi naval, între localitatea de domiciliu a elevului şi localitatea unde este şcolarizat; transportul rutier interjudeţean; transportul intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

Pentru a beneficia de gratuitatea serviciilor publice de transport local, elevii din învăţământul preuniversitar solicită centrelor de emitere a documentelor de transport, aparţinând operatorului de transport public local, în baza carnetului de elev emis de unitatea de învăţământ, vizat prin ştampilă pentru anul în curs, eliberarea documentului de călătorie pentru transportul local de tipul legitimaţie de transport/abonament/card sau alte documente – tip, cu valabilitate lunară.

Operatorul de transport public local realizează pe fiecare unitate de învăţământ o situaţie care va cuprinde numărul de documente de transport emise şi lista cu beneficiarii acestora.

Operatorul de transport public local emite factură fiscală în cuantum de 50% din suma de plată pentru fiecare unitate de învăţământ şi 50% pentru unitatea administrativ – teritorială pe raza căreia domiciliază elevul/raza teritorială a unităţii de învăţământ.

Operatorul de transport public local are obligativitatea de a menţine acelaşi tarif pentru elevi pe durata anului şcolar, care nu poate fi mai mare decât cel practicat pentru celelalte categorii de călători.

Elevii din învăţământul preuniversitar domiciliaţi în altă localitate faţă de unitatea de învăţământ, depun la începutul fiecărui semestru la secretariatul unităţii de învăţământ o cerere prin care solicită eliberarea adeverinţei care atestă calitatea de elev înmatriculat la unitatea de învăţământ, în vederea deplasării cu titlu gratuit de la domiciliu la unitatea şcolară.

Unitatea de învăţământ eliberează elevului care a depus cererea o adeverinţă care atestă calitatea acestuia de elev înmatriculat la unitatea de învăţământ, traseul de la unitatea de învăţământ la localitatea de domiciliu şi dreptul de a beneficia de transport gratuit.

În ceea ce priveşte transportul rutier interjudeţean elevii din învăţământul preuniversitar domiciliaţi în altă localitate faţă de unitatea de învăţământ, depun la începutul fiecărui semestru la secretariatul unităţii de învăţământ o cerere din care să rezulte solicitarea asigurării transportului rutier interjudeţean ca urmare a frecventării cursurilor la respectiva unitate de învăţământ.

Potrivit noutăţilor legislative, unitatea de învăţământ eliberează elevului care solicită asigurarea gratuităţii transportului interjudeţean o adeverinţă care atestă calitatea de elev înmatriculat la respectiva unitate, traseul de la unitatea de învăţământ la localitatea de domiciliu şi dreptul de a beneficia de transport gratuit.

Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal beneficiază de gratuitate pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II – a şi de gratuitate pentru transportul cu metroul, pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului calendaristic.