Reguli speciale privind plata pensiilor de urmaş şi de invaliditate în perioada stării de urgenţă


Având în vedere situaţiile concrete ivite în practică, în care, pentru persoanele care la data decesului nu mai aveau calitatea de asigurat, deşi au contribuit la sistemul public de pensii anterior survenirii decesului, nu se acordă ajutor de deces, şi de asemenea în cazul oricăruia dintre părinţi care beneficiază de indemnizaţie şi concediu pentru îngrijire copil până la 2 ani s-au impus luarea unor măsuri.

În Monitorul Oficial nr. 339/2020 a fost publicată OUG nr. 55/2020 privind instituirea unor măsuri de protecţie socială în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS – CoV – 2.

În cazul persoanelor decedate în perioada instituirii stării de urgenţă şi care, la data decesului, nu mai aveau calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, ajutorul de deces se acordă dacă în ultima lună calendaristică, anterioară stării de urgenţă, persoana a avut calitatea de asigurat obligatoriu în sistemul public de pensii, indiferent de stagiul de cotizare realizat în respectiva lună.

Ajutorul de deces se acordă şi în cazul decesului, pe perioada instituirii stării de urgenţă a persoanei aflate în concediu pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv până la 7 ani în cazul copilului cu handicap, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu şi raportul de muncă cu entitatea angajatoare a fost suspendat.

Pe perioada stării de urgenţă se suspendă termenele şi procedurile pentru revizuirea medicală în cazul persoanelor care beneficiază de pensie de invaliditate, respectiv de pensie de urmaş urmând a fi reluate în termen de 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

Deciziile asupra capacităţii de muncă emise de medicul expert al asigurărilor sociale, precum şi de comisiile de expertiză medico – militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională rămase definitive şi documentele doveditoare ale calităţii de reprezentant legal ori mandatar, al persoanelor pentru care s-au emis deciziile de pensii, a căror valabilitate încetează în perioada stării de urgenţă, îşi prelungesc valabilitatea până la expirarea perioadei de 30 de zile de la data încetării stării de urgenţă.

Iar plata pensiei de urmaş se efectuează, fără dovada continuării studiilor într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, în situaţia copiilor urmaşi dacă se află în continuarea studiilor. Dovada continuării studiilor se prezintă casei teritoriale de pensii/casei de pensii sectoriale în termen de 30 zile de la data încetării stării de urgenţă.

Certificatele de concediu medical eliberate în perioada stării de urgenţă aferente cazurilor de accident de muncă sau boală profesională se transmit caselor teritoriale de pensii prin poştă sau mijloace electronice de transmitere la distanţă de către beneficiarii de indemnizaţii sau de către persoanele juridice care au calitatea de angajatori.