Noi măsuri pentru întărirea sistemulul sanitar! Managerii spitalelor vor fi numiţi de Ministerul Sănătăţii!


Pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu noul virus se impun a fi întreprinse, pe termen scurt şi mediu, măsuri menite a constitui structuri flexibile capabile să surprindă îndeaproape şi cu promptitudine nevoile reale de sănătate ale populaţiei din comunităţi iar provocările extraordinare manageriale şi financiare apărute ca urmare a situaţiei de pandemie trebuie rezolvate coerent la scară naţională pentru îndeplinirea obligaţiei statului de garantare a dreptului constituţional al cetăţenilor la ocrotirea sănătăţii, prin certificarea calităţii serviciilor de sănătate.

În acest context a fost adoptată OUG nr. 40/2020 privind întărirea capacităţii administrative a sistemului sanitar publicată în Monitorul Oficial nr. 281/2020.

Măsuri impuse

Pe perioada situaţiei de urgenţă Ministerul Sănătăţii coordonează organizarea şi funcţionarea tuturor unităţilor sanitare din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale şi exercită inclusiv atribuţia de numire, suspendare şi eliberare din funcţie a persoanelor care ocupă funcţii de conducere în cadrul acestor unităţi.

În acest context managerii spitalelor nu vor mai fi numiţi la nivel local ci această decizie va fi luată de Ministerul Sănătăţii,

Rezidenţii aflaţi în ultimul an de pregătire care au finalizat stagiul de rezidenţiat pe perioada stării de urgenţă se reîncadrează pe perioadă determinată, în condiţiile legii, până la data de 31 octombrie 2020.

Pentru rezidenţii aflaţi în ultimul an de pregătire care urmează să finalizeze stagiul de rezidenţiat pe perioada stării de urgenţă, contractele individuale de muncă pe perioadă determinată se prelungesc, în condiţiile legii, până la data de 31 octombrie 2020.

Pe perioada situaţiei de urgenţă, prin derogare de la prevederile legale în vigoare, posturile vacante sau temporar vacante din cadrul Ministerului Sănătăţii şi unităţilor aflate în subordinea, coordonarea şi sub autoritatea Ministerului Sănătăţii, inclusiv funcţiile publice de execuţie şi conducere, pot fi ocupate şi de către personal contractual, fără organizarea concursului, în mod direct, prin numirea de către ordonatorul de credite, cu stabilirea drepturilor salariale pentru funcţia ocupată, conform Legii – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.