Cum se desfăşoară procedura de redistribuire a funcţionarilor publici?


Funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică. În funcţie de categoria din care fac parte, funcţionarii publici iau decizii sau desfăşoară activităţi cu caracter tehnic, pentru a asigura continuitatea funcţionării în interes public general a autorităţilor şi instituţiilor publice.

În Monitorul Oficial nr. 112/2020 a fost publicat Ordinul nr. 193/2020 pentru aprobarea Procedurii de redistribuire a funcţionarilor publici, precum şi a modalităţii de desfăşurare a testării profesionale în vederea redistribuirii.

Redistribuirea funcţionarilor publici se face din corpul de rezervă al funcţionarilor publici, la solicitarea conducătorilor autorităţilor sau instituţiilor publice, pe o funcţie publică vacantă sau temporar vacantă, în baza propunerilor transmise de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Redistribuirea funcţionarilor publici se face într-o funcţie publică de acelaşi nivel, cu respectarea categoriei, clasei şi gradului profesional al funcţionarului public, sau într-o funcţie publică de nivel inferior, cu acordul scris al funcţionarului public. Pentru identificarea nivelului funcţiei publice, raportarea se face la funcţia publică deţinută de funcţionarul public la data intrării în corpul de rezervă.

Însă funcţionarul public trebuie să îndeplinească condiţiile de studii, condiţiile de vechime şi condiţiile specifice stabilite conform fişei postului pentru ocuparea funcţiei publice în care urmează să fie redistribuit.

Ce procedură trebuie urmată?

Procedura de redistribuire în funcţiile publice din categoria înalţilor funcţionari publici cuprinde următoarele etape:
1. solicitarea ocupării funcţiei publice vacante sau temporar vacante din categoria înalţilor funcţionari publici prin redistribuire, transmisă Agenţiei de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, pentru funcţiile publice de secretar general, secretar general adjunct şi inspector guvernamental, respectiv de ministrul care coordonează instituţia prefectului, pentru funcţiile publice de prefect şi subprefect;
2. verificarea corpului de rezervă de către Agenţie, identificarea înalţilor funcţionari publici care îndeplinesc condiţiile prevăzute de art. 526 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu completările ulterioare şi transmiterea informaţiilor rezultate persoanei care a solicitat ocuparea funcţiei publice vacante sau temporar vacante din categoria înalţilor funcţionari publici prin redistribuire, potrivit lit. a);
3. selecţia funcţionarului public în vederea redistribuirii de către persoana care a solicitat ocuparea funcţiei publice vacante sau temporar vacante din categoria înalţilor funcţionari publici prin redistribuire, potrivit lit. a), respectiv de către comisia de testare profesională în vederea redistribuirii;
4. transmiterea de către persoana care a solicitat ocuparea funcţiei publice vacante sau temporar vacante din categoria înalţilor funcţionari publici prin redistribuire, potrivit lit. a), către persoana care are competenţa de numire a propunerii de redistribuire a înaltului funcţionar public selectat, care urmează să fie redistribuit;
5. emiterea actului administrativ de redistribuire în funcţia publică din categoria înalţilor funcţionari publici, potrivit competenţei de numire prevăzute de art. 397 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu completările ulterioare.

Cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de data testării profesionale în vederea redistribuirii, conducătorul autorităţii sau instituţiei publice emite un act administrativ prin care se stabilesc funcţia publică pentru a cărei ocupare se organizează testarea profesională în vederea redistribuirii, condiţiile de studii, condiţiile de vechime şi condiţiile specifice stabilite pentru ocuparea funcţiei publice, data, ora şi locul susţinerii testării profesionale, probele testării profesionale.

Testarea profesională în vederea redistribuirii cuprinde următoarele probe succesive: selecţia dosarelor de înscriere; proba suplimentară, dacă este cazul; proba interviu.

Conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în care se regăseşte funcţia publică de conducere sau de execuţie supusă ocupării prin redistribuire transmite Agenţiei propunerea de redistribuire a funcţionarului public declarat admis în urma desfăşurării testării profesionale, însoţită de o copie a raportului final.

După primirea propunerii formulate de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a testării profesionale în vederea redistribuirii, preşedintele Agenţiei emite ordinul de redistribuire a funcţionarului public declarat admis în urma desfăşurării procedurii de testare profesională în vederea redistribuirii pe funcţia publică de conducere sau de execuţie care face obiectul redistribuirii.