Noutăţi legislative. Operaţiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA!


Sistemul de plată defalcată a taxei pe valoarea adăugată (split TVA) a devenit obligatoriu din 2018 pentru firmele cu datorii la plata TVA și cele în insolvență, entități cărora le-a fost deschis un cont special pentru operațiunile ce implică plata și încasarea TVA-ului. Astfel, în contul de TVA se pot încasa anumite sume, în timp ce din contul de TVA firmele înregistrate în sistem pot efectua anumite plăți.

Sistemul plății defalcate a TVA, introdus în legislația autohtonă prin intermediul Ordonanței Guvernului nr. 23/2017, e aplicat obligatoriu în prezent de firmele ce înregistrează datorii la plata TVA și cele aflate în insolvență.

Potrivit ultimelor noutăţi legislative, a fost adoptat un act normativ care prevede operaţiunile care dau dreptul la debitarea contului de TVA .

În Monitorul Oficial nr. 1069/2018 a fost publicat Ordinul nr. 3040/2018 privind stabilirea operaţiunilor care dau dreptul la debitarea contului de TVA .

Actul normativ stabileşte următoarele operaţiuni care dau dreptul la debitarea contului de TVA:
a) înfiinţarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti, de către organele de executare silită competente;
b) înfiinţarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi, de organele de executare silită competente;
c) înfiinţarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, de către organele de executare silită competente;
d) valorificarea bunurilor sechestrate/intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, de către organele de executare silită competente şi cele de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului;
e) compensarea obligaţiilor reprezentând TVA de plată cu alte creanţe bugetare aprobate la restituire, în limita sumelor ce au fost compensate;
f) alte situaţii în care TVA aferentă achiziţiilor de bunuri şi/sau servicii a fost achitată de titular dintr-un alt cont decât un cont de TVA sau prin alte instrumente/mijloace de plată, acesta neavând obligaţia efectuării plăţii din contul de TVA.

Direcţia generală executări silite cazuri speciale şi structurile teritoriale din cadrul acesteia, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, precum şi organele fiscale teritoriale subordonate acestora vor duce la îndeplinire prevederile de mai sus.