A fost înfiinţat Registrul Național de Publicitate Mobiliară!


Potrivit ultimelor noutăţi legislative în Monitorul Oficial al României nr. 1040/2018, a fost publicată Legea nr. 297/2018 privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară și pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare.

Principala noutate legislativă o reprezintă faptul că Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare (AEGRM) va fi înlocuită cu Registrul Național de Publicitate Mobiliară (RNPM).

Înregistrarea operațiunilor privind ipotecile mobiliare, a operațiunilor asimilate acestora, a înscrisurilor sub semnătură privată care sunt titluri executorii în condițiile legii, a altor drepturi prevăzute de lege, precum și publicitatea actelor și operațiunilor juridice prevăzute de lege se efectuează în Registru, care constituie un sistem de evidență a priorității ipotecilor mobiliare și de publicitate, structurat pe persoane și bunuri. Titlurile executorii constatate prin înscrisuri sub semnătură privată pentru care legea solicită realizarea formalităților de publicitate îndeplinesc această condiție prin înscrierea în Registru.

Ipotecile mobiliare, gajul, precum şi orice alte operaţiuni asimilate acestora, pentru care legea prevede înscrierea în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară, precum şi privilegiile, în condiţiile legii, în vederea efectuării publicităţii se înscriu în Registru prin completarea, în mod corespunzător, a formularelor de aviz de înscriere.

Autoritatea de Supraveghere a Registrului Naţional de Publicitate Mobiliară este Ministerul Justiţiei.

Ministerul Justiţiei, în calitatea sa de Autoritate de Supraveghere, exercită următoarele atribuţii:
a) autorizează operatorii în vederea înregistrării în Registru;
b) supraveghează activitatea de operare în Registru desfăşurată de către operatori şi agenţii acestora;
c) administrează şi întreţine sistemul computerizat de siguranţă al Registrului, amplasat la sediul Ministerului Justiţiei ce constituie unul dintre nodurile sistemului de administrare a informaţiei Registrului şi este compus din două sau mai multe servere independente, situate în locuri diferite şi conectate între ele;
d) controlează activitatea operatorilor şi a agenţilor acestora, precum şi funcţionarea Registrului, în vederea asigurării respectării dispoziţiilor legale în vigoare. În acest scop Autoritatea de Supraveghere va emite decizii pentru punerea în aplicare a prevederilor legale, care vor avea caracter obligatoriu pentru operatorii şi agenţii acestora.

Au dreptul să efectueze înregistrarea avizelor de înscriere şi să certifice căutările în Registru doar operatorii autorizaţi, agenţii împuterniciţi ai acestora şi Corpul Operatorilor. Persoanele juridice autorizate să opereze în Registru vor desemna unul sau mai mulţi directori de Registru care vor exercita drepturile şi vor îndeplini obligaţiile încredinţate de persoana juridică în legătură cu activitatea Registrului.

În termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi se va emite ordinul ministrului justiției de aprobare a formularelor de aviz și instrucțiunilor de completare a acestora, iar în termen de 6 luni se va adopta, prin hotărâre a Guvernului, Regulamentul privind organizarea și funcționarea Registrului Național de Publicitate Mobiliară.