Puţini dintre români apelează la darea în plată!


La sfârşitul lunii martie, circa 2.436 de notificăti de dare în plată au fost soluţionate pe cale amiabilă de către bănci, pentru restul de peste 6.000 procesele fiind în diverse stadii de desfăşurare pe rolul instanţelor de judecată. Din statisticile BNR se observă că, în doi ani, au fost înregistrate în total 8.459 de notificări de dare în plată.

“Conform informaţiilor primite, până la 31.03.2018, au fost contestate un număr de 6023 de notificări , însă BNR nu deține informații privind stadiul soluționării notificărilor”, precizează banca centrală.

Mai exact, două treimi din notificările făcute de clienţii persoanelor fizice au fost contestate de instituţiile de credit în instanţă, în timp ce 2.436 de notificări au fost soluţionate pe cale amiabilă de către bănci. Fie au fost cazuri sociale, fie au căzut la înţelegere cu banca şi şi-au eşalonat datoriile. Rămâne de văzut câte dintre cele 6.023 de notificări de dare în plată contestate de bănci în instanţă vor fi soluţionate în favoarea băncilor şi câte în favoarea clienţilor.