Se va simplifica procedura angajării pe funcţii contractuale în instituţii publice


Angajarea în instituţii publice a devenit de interes aş spune eu odată cu modificările legislative în ceea ce priveşte salarizarea.

Potrivit ultimelor noutăţi legisislative angajarea pe funcții contractuale la stat se va face conform unui nou regulament, cuprins într-un proiect normativ pus recent în dezbatere. Se dorește ca examenele să se desfășoare mai repede, ca anunțurile de concurs să ajungă la mai multe persoane dintre cele interesate și să se simplifice conținutul dosarului de concurs.

Astfel, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului-cadru va trebui aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial pentru a înlocui oficial Hotărârea Guvernului nr. 286/2011, adică actuala reglementare.

Ce schimbări sunt preconizate?

O primă modificare pe care o va aduce noul regulament este legată de transparența acestor concursuri, în sensul că organizarea lor va fi anunțată în mai multe locuri: anunțul se va publica, la fel ca acum, într-un ziar de largă circulație și va fi afișat la sediul angajatorului, dar, în plus, va deveni obligatorie publicarea anunțului pe pagina de internet a respectivei entități (instituție, autoritate etc.), la o secțiune specială și va trebui obligatoriu publicat și pe portalul posturi.gov.ro. Nu se mai regăsește însă în noul regulament și publicarea în Partea a III-a din Monitorul Oficial.

Noul regulament prevede anunțarea concursurilor cu cel puțin zece zile înaintea primei probe din concurs (cea scrisă, a doua fiind interviul). Acum, HG nr. 286/2011 prevede termenul de 15 zile, pentru posturile vacante, iar pentru cele temporar vacante, termenul minim de zece zile.

Rezultatele de la selecția dosarelor se vor afișa mai repede, respectiv într-o zi de la expirarea termenului-limită pentru depunerea lor (acum sunt două zile).

De asemenea, candidații nu vor mai trebui să depună la dosar nici cazierul judiciar (eventual, o declarație pe propria răspundere, în locul acestuia), dar nici copii legalizate după documentele cerute.

Se propune acordarea unei indemnizații membrilor comisiei de concurs și secretarilor acesteia, în procent de 10% din salariul minim brut, pentru a nu exista discriminări față de procedura de acordare a acestei indemnizații în cazul desfășurării concursurilor de ocupare a funcțiilor publice.

Toate modificările au ca scop ocuparea mai rapidă a posturilor contractuale libere. Reamintim că Proiectul de Hotărâre mai sus menţionat nu este aplicabil, trebuie aprobat şi publicat în Monitorul Oficial.