Procesul-verbal de contravenţie poate fi contestat pe calea contestaţiei la executare?


În practica judiciară s-a ridicat problema dacă nelegalitatea procesului-verbal de contravenţie poate fi contestată pe calea contestaţiei la executare.

Potrivit ştirilor juridice, un caz practic relevă faptul că în situația în care împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției nu s-a formulat plângere contravențională, având în vedere prevederile art.712 C.pr.civ., pe calea contestației la executare nu mai pot fi formulate critici cu privire la condiții de formă și fond ale actului constatator, legalitatea sau nelegalitatea procedurii de întocmire a procesului-verbal, legalitatea sau prescrierea sancțiunii, aplicarea sau neaplicarea legii mai favorabile, toate acestea fiind aspecte de fond care pot fi invocate numai pe calea specială de contestare a actului, respectiv pe calea plângerii contravenționale.

Pentru a reţine cele de mai sus instanţa a avut în vedere circumstanţele cauzei.

La data de 13.10.2014, s-a format dosarul execuțional nr. 5935/2014 al Biroului Executorului Judecătoresc MI, la solicitarea creditoarei C.N.A.D.N.R., iar prin încheierea pronunțată de la data de 30.10.2014, a fost încuviințată executarea silită a titlului executoriu reprezentat de procesele – verbale de constatare a contravenție emise pe numele contestatorului DL, până la concurența sumei de 196 Euro la care se adaugă cheltuielile de executare silită.

Pe calea prezentei contestații la executare, contestatorul a solicitat anularea tuturor formelor de executare întocmite în dosarul de executare.

Tribunalul reține că, în aplicarea art. 31 alin.1 din O.G. nr.2/2001, împotriva procesului – verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face plângere în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia și, de asemenea, potrivit art. 37 din același act normativ, procesul – verbal neatacat în termenul de 15 zile de la comunicare sau luare la cunoștință, precum și hotărârea judecătorească irevocabilă prin care s-a soluționat plângerea constituie titlu executoriu, fără vreo altă formalitate și, în conformitate cu art.32 alin.3, suspendă de drept executarea sancțiunii aplicate.

Potrivit legislaţiei, art.622 C.pr.civ. prevede că obligația stabilită prin hotărâre judecătorească sau printr-un alt titlu se aduce la îndeplinire de bunăvoie, în caz contrar se procedează la executarea silită a debitorului în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, caz în care pot fi executate silit obligațiile al căror obiect constă în plata unei sume de bani, predarea unui bun ori a folosinței acestuia, desființarea unei construcții, plantații ori a altei lucrări, încredințarea minorului, stabilirea locuinței și vizitarea acestuia sau în luarea unei alte măsuri stabilite prin titlul executoriu, astfel cum prevăd art.628 C.pr.civ.

În concluzie, din interpretarea textelor de lege reiese că atât timp cât împotriva proceselor – verbale de constatare a contravenției nu s-a formulat plângere contravențională, având în vedere prevederile art. 712 C. pr.civ., pe calea contestației la executare nu mai pot fi primite criticile contestatorului – debitor cu privire la condiții de formă și fond ale actului constatator, legalitatea sau nelegalitatea procedurii de întocmire a acestor procese – verbale, legalitatea sau prescrierea sancțiunii, aplicarea sau neaplicarea legii mai favorabile, toate acestea fiind aspecte de fond care pot fi invocate numai pe calea specială de contestare a actului, respectiv pe calea plângerii contravenționale.