Categories
Articole Pensii Social

Aș vrea să cumpăr 5 ani vechime la pensie. Ce trebuie să fac?

pensie-2
Într-o lume în care totul are un preț și poate fi cumpărat, iată că s-a decis că și anii de pensie lipsă pot fi achiziționați. Desigur, cu limită: doar 5 ani ! Ideea legiuitorului este pe placul celor care, din diverse motive, nu au stagiul complet de cotizare lipsindu-le câțiva ani (până la 5) și care ajung să fie penalizați la pensie din acest motiv. Majoritatea celor aflați în această situație fie nu au mai lucrat, fie au plecat la muncă în străinătate și au pierdut câțiva ani ca să poată avea stagiul complet de cotizare.

Detalii cu privire la pașii ce trebuiesc urmați de cei care doresc să își cumpere anii lipsă la pensie sunt prezentate în legea 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii publicată în Monitorul Oficial 842 din 24 octombrie 2016. Prevederile se aplică din 27 octombrie 2016.

Cine poate cumpăra anii de pensie lipsă?

Vor putea cumpăra anii de pensie lipsă prin plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-unul neintegrat acestuia cei care nu au calitatea de pensionari.

Conform legii, vârsta standard de pensionare este de 65 ani la bărbați și 63 de ani la femei. Se vor putea achita contribuțiile retroactiv pentru perioadele anterioare datei la care sunt îndeplinite condițiile privind vârsta standard de pensionare. Cei care doresc să se pensioneze trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare de 15 ani, stagiu egal pentru femei și bărbați. Cei care intenționează să iasă la pensie la limită de vârstă și nu au lucrat în condiții speciale sau în grupe de muncă trebuie să aibă stagiu complet de cotizare adică 35 de ani pentru bărbați și 30 de ani și cinci luni pentru femei.

 Ce au de făcut cei interesați?

Atunci când constată că le lipsesc doi, trei ani până în cinci pentru ca stagiul de cotizare să fie complet, cei interesați vor încheia un contract de asigurare socială în termen de 6 luni începând cu 27 octombrie 2016 (până în 26 aprilie 2017). Noutățile legislative prevăd că acest contract de asigurare socială se încheie între cel care dorește să cumpere anii de pensie lipsă și casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia.

Casa de pensii are obligația de a plăti pensia cuvenită  și de a  certifica stagiul de cotizare, punctajul anual si punctajul cumulat pentru perioada de cotizare. Asiguratul este obligat  să achite contribuția de asigurări sociale, să înștiințeze casa de pensii asupra modificărilor survenite pe durata derulării contractului de asigurare socială și să se prezinte la casa de pensii atunci când este invitat.

Rețineți că plata contribuției de asigurări sociale se va putea efectua pentru perioadele de timp cuprinse între data încheierii contractului de asigurare socială și ultimii ani anteriori acestei date. Concret, dacă se încheie contractul de asigurare socială la 1 noiembrie 2016 se vor putea achita contribuții până la 31 octombrie 2011.

Din 17 iulie 2016 legiuitorul a stabilit prin legea 142/2016 că se pot asigura în sistemul public de pensii prin încheierea unui contract de asigurare socială notarii, avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute de lege și orice persoană care dorește să se asigure, să își completeze venitul asigurat.

Câți bani costă anii de pensie lipsă?

Dacă alimentele, hainele, electrocasnicele au prețul afișat la raft, în cazul anilor de pensie lucrurile stau puțin diferit. În acest caz se aplică un algoritm de calcul pe care legiuitorul îl prezintă în cuprinsul legii.

Noutățile legislative prevăd că suma de plată se va calcula prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă pentru fiecare lună/dintre lunile din perioadele pentru care cel interesat cere să achite retroactiv pentru a-și întregi stagiul de cotizare. Astfel, baza de calcul va fi cel puțin valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru perioadele pentru care se achită. De exemplu, în 2011 era 670 lei, în 2012 era 700 lei, în ianuarie 2013 era 700 lei, în februarie- iunie 2013 era 750 lei, în iulie-decembrie 2013 a crescut la 800 lei, în ianuarie-iunie 2014 valora 850 lei, în iulie-decembrie 2014 900 lei, pentru ca în ianuarie-iunie 2015 să ajungă la 975 lei, din iulie 2015-aprilie 2016 a fost de 1.050 lei și din mai 2016 este de 1.250 lei.

Rețineți că baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (pentru 2011 a fost de 2.022 lei, în 2012 și ianuarie 2013 de 2.117 lei, în februarie 2013 de 2.138 lei, în martie-decembrie 2013 de 2.223 lei, în 2014 de 2.298 lei, în 2015 de 2.415 lei și în 2016 de 2.681 lei.

Cumpăr ani de pensie cu plata în rate!

Știrile juridice prevăd că plata contribuției de asigurări sociale se poate efectua într-o singură tranșă sau eșalonat în termen de 6 luni începând cu 27 octombrie 2016. Această sumă va fi actualizată cu indicele de inflație publicat de INS în luna în care se face plata contribuției față de luna pentru care aceasta se datorează. Cei interesați vor putea plăti această contribuție fie prin mandat poștal, fie numerar la casieria casei teritoriale de pensii de la domiciliul celor în cauză sau prin virament bancar. Specialiștii în calcule au stabilit că suma minimă cu care se poate cotiza este de 250 lei pe lună.

Modificarea stagiului complet de cotizare

Au mai fost acordate anumite facilități unor categorii de pensionari încă din 23 iulie 2016 prin legea 155/2016. Astfel, stagiul complet de cotizare este de 20 de ani pentru cei care au realizat cel puțin 20 de ani în unități miniere sau pentru cei care lucrează în subteran cel puțin 50% din timpul normal de muncă într-o lună și 30 de ani pentru cei care au lucrat cel puțin 20 de ani ca acrobat, balerin, dansator, dresor, solist vocal de operă etc.

Concluzia?

Cei care cumpără anii lipsă și plătesc sume deloc neglijabile pentru a avea stagiul complet de cotizare înțeleg cât de adevărat este proverbul românesc „cumpără la timp și vei avea la nevoie.”