Vor fi luate măsuri suplimentare de întărire a luptei împotriva evaziunii fiscale!


imagesevayComisia Europeană urmărește o agendă ambițioasă care vizează o impozitare mai echitabilă, mai transparentă și mai eficientă în UE, în conformitate cu obiectivul său mai larg de creștere economică durabilă și de investiții care să sprijine crearea de locuri de muncă, într-o piață unică mai aprofundată. Întreprinderile ar trebui să-și plătească impozitele în țara în care sunt generate profiturile. Combaterea evaziunii fiscale și a evitării obligațiilor fiscale este esențială în contextul acestei agende.

Evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale privează în fiecare an bugetele publice de venituri de miliarde de euro, denaturează concurența între întreprinderi și erodează condițiile corecte și echitabile de piață, în detrimentul tuturor contribuabililor. Aceste comportamente subminează conceptul de sisteme fiscale favorabile creșterii economice și împiedică o uniune de succes a piețelor de capital. Inovarea și competitivitatea riscă să fie sufocate, din cauza faptului că întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) – principala sursă de locuri de muncă din Europa – sfârșesc prin a plăti, proporțional, mai multe impozite decât întreprinderile mai mari, care își pot permite să recurgă la o planificare fiscală agresivă. De asemenea, evitarea obligațiilor fiscale poate mări sarcina fiscală asupra forței de muncă, întrucât guvernele compensează veniturile pierdute prin creșterea altor impozite, în detrimentul ocupării forței de muncă și al unei piețe sănătoase a muncii. O impozitare echitabilă este esențială și atunci când este vorba despre contractul social dintre cetățeni și guverne. Opinia publică solicită cu tărie luarea unor măsuri de combatere a practicilor fiscale agresive, care privează guvernele de venituri ce ar putea fi utilizate în alte scopuri.

În ceea ce priveşte România, o noutate legislativă în domeniu o reprezintă Hotărârea nr. 97/2016 privind adoptarea opiniei referitoare la Comunicarea Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu – Comunicare privind măsuri suplimentare de sporire a transparenţei şi de întărire a luptei împotriva evaziunii fiscale şi a evitării obligaţiilor fiscale COM (2016) 451, publicată în Monitorul Oficial nr. 794/2016.

Potrivit textului de lege menţionat se admite că permiterea administraţiilor fiscale de a primi informaţii consolidate privind beneficiarii reali va spori capacitatea respectivelor autorităţi de a viza evaziunea fiscală şi evitarea obligaţiilor fiscale, dar crede că sunt necesare măsuri suplimentare care să poată garanta că transparenţa operaţiunilor devine aplicabilă imediat la nivel transfrontalier. Îşi exprimă susţinerea în principiu pentru obiectivul Comisiei Europene de protejare a avertizorilor împotriva represaliilor şi evaluarea, în paralel, a oportunităţii luării unor măsuri suplimentare, în acest sens, la nivelul Uniunii şi crede că măsurile propuse în comunicare pot aduce o contribuţie semnificativă la prevenirea mecanismelor ilicite, permiţând, prin acţiuni ferme, menţinerea poziţiei bunei guvernanţe fiscale mondiale a Uniunii.

Comisia a prezentat mai multe propuneri vizând o poziție mai fermă și mai coordonată a UE împotriva abuzurilor fiscale, în concordanță cu agenda internațională și mergând chiar mai departe, acolo unde acest lucru a fost considerat necesar pentru piața unică. Aceste inițiative au condus deja la o serie de realizări importante, care ar trebui să îmbunătățească fundamental mediul fiscal pentru cetățenii și întreprinderile din Europa. Comisia a lansat, de asemenea, investigații în temeiul normelor privind ajutoarele de stat, pentru a stabili dacă unele state membre au acordat avantaje fiscale anumitor întreprinderi multinaționale.

Însă în ciuda acestor progrese importante, mai rămân încă multe de făcut pentru a combate evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale și pentru a limita posibilitățile de ascundere pe scară largă a fondurilor, expuse prin recentele scurgeri de informații din mass-media.