Călătorești cu minorul în străinătate? Noi reguli și acte pentru a putea ieși din țară!


pasaport
Iată că vacanța de vară a luat sfârșit și fiecare s-a întors la treburile cotidiene. În zilele friguroase și ploioase ne gândim cu nostalgie la razele plăcute ale soarelui, la locurile minunate pe care le-am vizitat, la briza mării sau la răcoarea muntelui.

Atunci când călătorești în afara granițelor țării și ești însoțit de un minor trebuie să ai la tine anumite acte care să îți permită ieșirea din țară cu acesta. Noile reguli și actele pe care părinții trebuie să le aibă asupra lor sunt prezentate în Legea nr. 169/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate care a fost publicată în Monitorul Oficial 772 din 3 octombrie 2016. Prevederile sale se aplică de la 6 octombrie 2016 și în 90 de zile de la această dată se vor modifica corespunzător și normele metodologice de aplicare ale acesteia.

În ce condiții poate părăsi un minor țara?

Un minor va putea pleca din România doar dacă este însoțit de o persoană fizică majoră și cu respectarea anumitor condiții. Dacă minorul are un act de călătorie individual sau o carte de identitate/carte electronică de identitate și călătorește în străinătate împreună cu ambii părinți poate ieși fără probleme din țară însoțit de aceștia.

Dacă minorul are un act de călătorie individual sau o carte de identitate/carte electronică de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți va putea ieși din țară doar dacă părintele va prezenta organelor de la frontieră o declarație a celuilalt părinte din care să rezulte acordul acestuia din urmă cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii acesteia sau dacă face dovada decesului celuilalt părinte. Noutățile legislative introduc posibilitatea de a se prezenta declarația nu doar pentru călătoria respectivă în străinătate cu minorul așa cum era până acum, ci permit părintelui neînsoțitor să dea o declarație valabilă timp de 3 ani pentru călătorii în străinătate împreună cu celălalt părinte.

Știrile juridice prevăd că minorul care are un act de călătorie individual sau o carte de identitate/carte electronică de identitate și călătorește în străinătate împreună cu unul dintre părinți va putea ieși din țară împreună cu acesta fără să mai fie necesară declarația celuilalt părinte cu condiția ca părintele însoțitor să probeze că i-a fost încredințat minorul prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă (așa cum prevedea vechiul Cod civil) sau că exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești definitive.

Dacă minorul care are un act de călătorie individual sau o carte de identitate/carte electronică de identitate și călătorește în străinătate împreună cu o altă persoană fizică majoră, poate ieși din țară împreună cu aceasta doar dacă însoțitorul prezintă o declarație a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească definitivă sau irevocabilă sau care exercită singur autoritatea părintească, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului legal. Declarația trebuie să permită efectuarea de călătorii în străinătate pentru o perioadă care să nu depășească 3 ani de la data întocmirii sale și să cuprindă datele de identificare ale persoanei însoțitoare.

Rețineți că nu este necesară declarația părintelui decăzut din drepturile părintești sau a celui declarat dispărut dacă însoțitorul face dovada în acest sens, cu excepția cazului în care ambii părinți sunt în această situație, caz în care este obligatorie declarația reprezentantului legal al minorului.

Minorii însoțiți pot părăsi România dacă însoțitorul demonstrează că minorul are nevoie de tratament medical în afara țării și fără acesta viața îi este pusă în pericol. Însoțitorul va prezenta acte emise sau avizate de autoritățile medicale române din care rezultă perioada și statul/statele unde se va acorda tratamentul, chiar dacă nu există acordul părinților/al părintelui.

Aceeași situație este și atunci când se dovedește că minorul se deplasează pentru studii sau concursuri oficiale și există doar acordul unuia dintre părinți.

Detalii privind declarația

Știrile juridice prevăd că această declarație trebuie să cuprindă mențiunea dacă minorul va rămâne în statul de destinație, datele de identitate ale celui căruia îi va fi încredințat minorul și ale persoanei cu care se va întoarce în România, dacă însoțitorul este o altă persoană decât cea cu care iese din România.

Rețineți că nu este necesară declarația celuilalt părinte, a ambilor părinți sau a părintelui căruia i-a fost încredințat sau care exercită autoritatea părintească cu privire la acordul legat de efectuarea de călătorii în străinătate la ieșirea din România, atunci când minorul este cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație și se deplasează însoțit în această țară.

Aceste declarații trebuie să fie autentificate în țară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României. Dacă au fost date în fața autorităților străine, trebuie să îndeplinească condițiile de supralegalizare sau să fie apostilate, cu excepția celor care emană de la un stat cu care România a încheiat tratate, convenții sau acorduri de asistență juridică în materie civilă sau de drept al familiei care prevăd scutirea de supralegalizare.

Declarațiile vor fi eliberate părților în două duplicate dintre care un duplicat se păstrează de către însoțitor și al doilea însoțește pașaportul minorului.

Organele poliției de frontieră îi vor lăsa pe minori să părăsească țara doar dacă sunt respectate condițiile de mai sus privind însoțitorul și declarația.