Noutăți legislative referitoare la raportarea contabilă… Și obligații suplimentare de îndeplinit!


arUnde este lege, tocmelile n-au ce căuta. Iar chestiunile actuale, de interes pentru largi categorii socio-profesionale, se reflectă, cu siguranță, și în aparițiile din „Monitorul Oficial”. Conștientizezi sau nu, legea e prezentă în existența ta clipă de clipă. Îți influențează necontenit parcursul vieții! Dar, ca orice alt lucru omenesc, nici legile nu sunt perfecțiunea întruchipată. Este nevoie, frecvent, ca prin alte prevederi legislative să fie stabilite excepții sau situații în care aplicabilitatea unei legi este restrânsă sau extinsă, după caz.

În funcție de context, cerințele adresate celor cărora li se aplică legea se pot modifica, pot deveni mai numeroase. La fel, obligațiile se pot înmulți. Că de redus, ele se reduc mai rar! Legea contabilității prevede că ministerul finanțelor poate solicita să fie alcătuite raportări contabile și la alte intervale decât anual, pe durata unui exercițiu financiar.

Ordinul 916/2016 pentru aprobarea sistemului de raportare contabilă la 30.06.2016 a operatorilor economici a fost publicat în „Monitorul Oficial” 499/05.07.2016. Reglementarea a intrat în vigoare la momentul publicării.

 

La cine se referă noutățile legislative?

Sistemul de raportare contabilă la 30.06.2016 este aplicabil pentru persoanele care au înregistrat în precedentul exercițiu financiar o cifră de afaceri de peste 220000 de lei și pentru care sunt incidente reglementările contabile ce privesc situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare consolidate (aprobate prin Ordinul MFP 1802/2014), precum și societăților care au această cifră de afaceri și li se aplică normele contabile conforme cu standardele internaționale de raportare financiară destinate societăților comerciale ale căror valori mobiliare au acces la tranzacționare pe o piață reglementată (aprobate prin Ordinul 1286/2012).

Activitatea desfășurată de către persoanele juridice care au subunități lipsite de personalitate juridică va fi însumată de către operatorul care va întocmi raportarea contabilă la 30.06.2016.

Obligații de raportare

Atenție! Prin îndatoririle de raportare pe care le-a stabilit noul act normativ nu se elimină obligația operatorilor economici cu capital majoritar/integral sau deținut direct ori indirect de către autoritățile publice de a efectua raportările pe care le prevede legislația care li se aplică.

Acele entități pe care le supraveghează, autorizează și reglementează BNR sau ASF vor trebui să depună la unitățile din teritoriu ale ministerului de finanțe raportări contabile în formatul și în termenele pe care le prevăd reglementările pe care le-a emis BNR sau ASF.

Entitățile cărora li se aplică noul ordin vor trebui să alcătuiască și să depună raportări contabile la 30.06.2016 la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice (MFP), oricare ar fi forma lor de proprietate sau de organizare.

Entitățile vor depune raportările la unitățile teritoriale ale MFP în format electronic și în format clasic ori numai în format electronic, având atașată o semnătură electronică extinsă, pe portalul www.e-guvernare.ro.

Raportările contabile pot fi depuse, de către entități, potrivit unor noi știri din contabilitate, la registratura unităților din teritoriu ale ministerului finanțelor sau la oficiile poștale, prin scrisori cu valoare declarată ori numai în formă electronică, cu o semnătură electronică extinsă atașată, pe portalul e-guvernare.ro.

 

Aspecte ce privesc modul de completare

Persoanele care au înregistrat în precedentul exercițiu financiar o cifră de afaceri de peste 220000 de lei și pentru care sunt incidente reglementările contabile ce privesc situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare consolidate (aprobate prin Ordinul MFP 1802/2014) vor  întocmi și vor depune la unitățile teritoriale ale MFP raportări contabile la 30 iunie 2016 care cuprind formularele ce urmează: contul de profit și pierdere (sau contul prescurtat de profit și pierdere), date informative, precum și situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.

În schimb, societățile care au o cifră de afaceri de peste 220000 de lei și cărora li se aplică normele contabile conforme cu standardele internaționale de raportare financiară destinate societăților comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacționare pe o piață reglementată (aprobate prin Ordinul 1286/2012) vor alcătui și vor depune la unitățile teritoriale ale ministerului finanțelor formularele care urmează: situația veniturilor și cheltuielilor, date informative, precum și situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii.

Datele de identificare – denumirea, adresa, numărul telefonic, numărul de înregistrare și datele privind corecta încadrare în forma de proprietate și codul unic de înregistrare vor fi completate, de către entități, fără să fie întrebuințate inițiale, prescurtări.

Potrivit unor recente știri juridice, prevederile care se referă la completarea formei de proprietate vor fi avute în vedere și de către subunitățile deschise în țara noastră de către societățile rezidente în state care fac parte din Spațiul Economic European, ce vor completa forma de proprietate care corespunde societăților din care fac parte.

Atunci când prima pagină a formularului Situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii cu datele de identificare nu a fost completată în mod corect, în mod firesc entitatea nu va putea fi identificată. Care este consecința? Se va considera că raportarea contabilă la 30.06.2016 nici măcar n-a fost depusă. La ce ar putea să se aștepte entitatea, în continuare? Să suporte o sancțiune!

Formatul electronic al raportărilor contabile reglementate prin Ordinul MFP 916/2016, care include formularele de trebuință și programul de verificare împreună cu documentația sa de folosire, se poate obține prin întrebuințarea programului de asistență creat de către ministerul finanțelor.

Cum poate fi accesat programul de asistență? Acesta poate fi descărcat de pe portalul ministerului finanțelor sau poate fi solicitat de la unitățile teritoriale ale acestuia, fiind furnizat în mod gratuit.

La final, ar mai fi de formulat o întrebare importantă: care este termenul de depunere al acestor raportări contabile? Ordinul 916/2016 stabilește că raportările contabile la 30.06.2016 vor fi depuse la unitățile teritoriale ale ministerului finanțelor până la data de 16.08.2016, cel mai târziu.

Experiența de viață îi arată oricui – mai devreme ori mai târziu, că deși oamenii pot să mai și întârzie, timpul n-o va face niciodată. El este veșnic punctual. Și pune totul la punct, chiar dacă nu mereu în felul dorit de noi, oamenii.

După cum spuneau latinii cei bătrâni, atunci când îți dorești cu tărie ceva (sau atunci când știi ce vrei), graba însăși va lua, special pentru tine, chipul întârzierii. Uneori, poate fi chiar aceeași grabă care strică treaba. Chiar dacă o întârziere este ultimul lucru pe care ți l-ai dori, nu uita că de obicei înțelepții se grăbesc… încet. Lucru care nu-i împiedică să le facă pe toate la timpul lor!